Putin potpisao dekret, Ukrajinci će lakše dobijati rusko državljanstvo

45

MOSKVA – Predsednik Rusjie Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim će pojedini Ukrajainci rođeni na Krimu i u Sevastopolju moći na lakši način da dođu do državljanstva.

Dekret ukazuje da se pojednostavljena procedura odnosi na građane Ukrajine, koji nemaju državljanstvo u drugim državama, a koji su rođeni ili trajno borave na teritoriji Krima i Sevastopolja.

Procedura se odnosi i na one koji su ove teritorije napustili pre 18. marta 2014. godine, dva dana nakon krimskog refernduma, prenosi TAS S.

Pojedinci bez državljanstva, koji su rođeni i odrasli na Krimu ili su ga napustili pre nego što je referendumom pripojen Rusiji takođe imaju pravo na pojednostavljenu proceduru.

Evo šta je Putin od Vučića saznao pre građana Srbije

Građani Ukrajine bez državljanstva, koji imaju dozvolu za privremen boravak u Rusiji, izbeglički status ili dokument koji dokazuje da su učesnici programa preseljenja u Rusiju, takođe će moći da se prijave za olakšanu proceduru dobavljanja ruskog državljanstva.

Stanovnici Iraka, Avganistana, Jemena i Sirije, koji su rođeni na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza takođe će moći da se prijave za olakšanu proceduru.

Kako navodi TAS S, po novoj proceduri koju je danas odobrio Putin, pitanje državljanstva biće rešeno u roku od tri meseca.

Agencija podseća da je Putin 24. aprila potpisao dekret koji građanima samoproglašene Donjecke Republike i Luganske Narodne Republike daje priliku da se prijave za pojednostavljenu proceduru.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...