Đurić: Vulin je imao hrabrosti da iznese svoj stav, to nije napad na ustavno uređenje Srbije

93

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Đurić ocenio je danas da izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da je za razgraničenje, odnosno da se između Srbije i Kosova uspostavi „što pre tvrda i čvrsta granica“ ne predstavlja napad na ustavno uređenje Srbije.

Đurić je na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske napredne stranke čiji je funkcioner, rekao da je Vulin imao hrabrosti da iznese svoj stav i da on to pozdravlja, te da svako ima pravo da „u okviru unutrašnjeg dijaloga“ kaže kako bi trebalo rešiti pitanje Kosova i Metohije.

Vulin: Oni kažu „mi smo umorni od proširenja“. I mi smo umorni od vas!

„Ne mislim da to što je Vulin izneo svoj stav po pitanju Kosova i Metohije napad na ustavno uređenje, ni približno tome“, rekao je Đurić.

On je naveo i da će o sudbini Kosova „odlučivati građani“, ali da sada „nemaju o čemu da odlučuju zbog nekih neodgovornih ljudi u međunarodnoj zajednici i Prištini koji ne ostavljaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema“.

Govoreći o sastancima državnog vrha u Berlinu on je rekao da je stvorena jasna slika o tome šta ko u regionu misli i kako ko u regionu namerava da se odnosi prema Srbiji i njenim interesima, i pravima i položaju Srba u regionu.

Đurić je najavio i da će i narednih nekoliko dana biti vođeni razgovori s političkim predstavnicima Srba sa Kosova verovatno uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kome će biti donete odluke po pitanju taksi na uvoz robe iz Srbije.

On je rekao da je srpskoj ekonomiji uvođenjem tih taksi naneta šteta od više od 500 miliona evra na godišnjem nivou, a dodao je i da se srpska roba švercuje na Kosovo i upitao Prištinu ko je odgovoran za taj šverc i čije firme profitiraju.

Upitan o istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera ivanoviča Đurić je rekao da su sramni pokušaji pojedinaca da implicitno optuže vlast u Beogradu za njegovo ubistvo zbog različitih stavova tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 2017. godine.

Đurić je rekao i da je Oliver Ivanović bio u zatvoru tri i po godine, i da su za to vreme i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju na „najeksplicitniji način“ pozivali na njegovo oslobođenje.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...