Maduro: Neću oklevati da stavim iza rešetaka „izdajnike“

87

KARAKAS – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upozorio je da neće oklevati da zatvori i sudi „izdajnicima“ koji su prema njemu odgovorni za neuspelu vojnu pobunu na koju je pozvao opozicioni vođa Huan Gvaido.

„Neću imati nikakvih oklevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč“, rekao je venecuelanski predsednik pred više hiljada pristalica u govoru pred predsedničkom palatom Miraflores u sredu, povodom Praznika rada.

U utorak u zoru opozicioni vođa Gvaido, koga oko 50 zemalja priznaje kao prelaznog predsednika, pojavio se na video snimku okružen vojnicima za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Uz njega je bio i istaknuti opozicionar Leopold Lopes, koga su iz kućnog pritvora oslobodili vojnici koji podržavaju Gvaida.

Gvaidov poziv na vojnu pobunu izazvao je velike demonstracije podrške, posebno u Karakasu gde je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbednosti.

Međutim u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj.

U trenutku kada je pobuna izgubila snagu opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u ambasadi Španije dok je 27 venecuelanskih vojnika zatražilo azil od brazilske misije u Karakasu.

Maduro je takođe rekao da je takozvani državni udar iz Bele kuće organizovao Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

„Narednih dana pokazaću ko je kovao zaveru i daću dokaze da su to radili da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao“, rekao je Maduro.

Maduro je dodao da „ni meci ni puške neće omogućiti da predsednik marioneta vlada iz predsedničke palate Miraflores“ u Karakasu.

Gvaidove pristalice su ponovo juče demonstrirale širom Venecule.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...