Na pitanje na kakve ustupke je Priština spremna prema Beogradu, Tači je ovako odgovorio

81

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači izjavio je da se protivi ideji razmene teritorija i da se zalaže za bliže povezivanje s Kosovom opština Preševo, Medveđa i Bujanovac na jugu centralne Srbije, ali bez promene granica.

„Bilo je puno nerazumevanja. Nećemo pristati na razmenu teritorija. Takvu trgovinu neću dozvoliti. Ne želimo ni da na Kosovu nastane druga Republika Srpska. To bi moglo da se desi kad bismo severu dali specijalan status“, odgovorio je Tači u intervjuu za nemački nedeljenik „Špigl“ na pitanje o eventualnoj razmeni teritorija.

On tvrdi i da ideja o razmeni teritorija nikad nije bila na stolu, već da se on zalaže za „bliže povezivanje Preševa, Medveđe i Bujanovca s Kosovom“, i to „otvorenim granicama, ali bez promene granica, ni za jedan centimetar“.

Tači: Vučić nije jako zabrinut zbog nametanja takse, jer srpska roba ulazi na Kosovo ilegalno

Na pitanje da li veruje da bi Beograd prepustio te oblasti, Tači kaže da govori o evropskoj perspektivi.

„Kad Srbija i Kosovo postanu članice EU, takvo povezivanje bi bilo moguće“, rekao je Tači.

Rama: Haradinaj laže, niko u Berlinu nije tražio da se ukinu takse na proizvode iz Srbije

On je ponovio da Beograd treba da prizna nezavisnost Kosova, kao i „genocid nad Albancima“.

Upitan na kakve ustupke je Priština spremna prema Beogradu, na primer na severu Kosova, Tači je odgovorio: „Ni na kakve. Zašto bismo to radili? Srbi na severu su građani Kosova sa svim pravima“.

On je kazao i da je Zapad ranije bio jedinstven protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, ali da sad više ne govori jednim glasom.

„To je loše. Trajni sporazum imaće zdravu osnovu samo ako svi, pa i SAD, stoje iza toga. Jer, Srbe i kosovske Albance danas deli čitava reka krvi“, rekao je Tači.

Đurić naveo kolika je šteta naneta uvođenjem taksi

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...