Kako kazna utiče na ponašanje psa?

Iako naizgled savršeni, i štenci, poput dece, prave početničke greške i treba ih vaspitati korigovati njihovo ponašanje od najranijih dana.

1.209

Jedna od najvećih zabluda vlasnika jeste: kako to uraditi?

Šta je kazna?

Prvo i najvažnije, kazna nije najbolja reč koju treba koristiti kod naših krznenih prijatelja.

Kada se vaš pas loše ponaša, treba ga obučiti da uradi pravu stvar, umesto da bude kažnjen.

Ranije tehnike dresure podrazumevale su kažnjavanje kroz oštro povlačenje povoca, udaranje, korišćenje električnog šoka, primenu fizičke sile, vikanje, hvatanje za vrat i uspostavljanje dominacije.

Višegodišnja ispitivanja potvrdila su das u ovakve metode neproduktivne, često i kontraproduktivne, iako ih, nažalost, neki vlasnici i dan danas koriste.

Dokazano je da korišćenje metode kažnjavanja u obuci pasa direktno utiče na razvijanje agresivnih oblika ponašanja kod životinje.

Stručnjaci sa Univerziteta u Pensilvaniji ističu da je udaranje ili šutiranje povećalo agresivnost pasa za 43%, rvanje za 41%, prisilno uspostavljanje dominacije za 31%, korišćenje vodenog spreja kao kazne za 20%, hvatanje za vrat za 26%, vikanje za 15%, zatezanje povoca za 6%.                             

Povećanje agresije pojavljivala se u svim slučajevima kada je pas fizički kažnjavan.

Pored povećane agresije, kažnjavanje psa dovodi i do:

  • nepoverenja i neprijateljskog stave prema ljudima
  • depresije i potištenosti
  • gubitka želje za igrom
  • razvijanja fobija

Najbolja taktika za ispravljanje grešaka vašeg psa tokom i nakon treninga je pozitivno pojačanje. Umesto kažnjavanja lošeg ponašanja,  nagraditi dobro ponašanje .

Ovo se obično radi tako što ćete psu dati poslasticu, igračku ili pohvalu svaki put kada on izvrši željenu akciju.

Najvažniji ključi za postizanje pozitivnog pojačanja rada su razumevanje ponašanja vašeg ljubimca, doslednost i strpljenje.

Kažnjavanje psa za određene oblike ponašanja zapravo može dovesti do pogoršanja situacije i dovesti do problema u ponašanju, pa čak i do razvijanja agresije.

Zato je važno insistirati na metodama pozitivnog pojačanja u dresuri   i izbegavati kazne koje mogu imati trajne negativne efekte.

10 neobičnih činjenica o psima i mačkama

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...