Novosađani na Pozorišnom trgu glasali: Svi kao jedan za nastavak protesta (FOTO)

271

NOVI SAD – Nekoliko stotina Novosađana okupilo se večeras na Pozorišnom trgu u „otvorenom parlamentu“ da razgovara o tome kako nastaviti sa građanskim protestom posle pauze zbog Uskršnjih i Prvomajskih praznika.

Okupljanje je ovoga puta, u okviru protesta “ 1 od 5 miliona“  bilo  bez govora i tradicionalnog kamiona sa ozvučenjem.

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ delili su okupljenima letke sa porukom „Budi 1 od 5 miliona članova parlamenta. Ulice i trgovi našeg grada odisaće slobodom“.

„Pet meseci smo na ulici da bi se čuo naš glas. Naš glas je upućen institucijama i državi. Kada država postane gluva na svoj narod dužnost svakog građanina postaje bunt. Svakog petka imamo priliku da zajedno oblikujemo tok i budućnost protesta, da otvorimo dijalog na ključne teme u društvu, da svi kao jedan preuzmemo društvenu odgovornost, da naš grad učinimo slobodnim“, navodi se u letku koji je ulaznica za debate.

A evo šta građani kažu, kako nastaviti proteste.

„Ja bih kao ranije, da vršimo pritisak preko letaka, upravo na slobodu medija i protiv nakaradnih odluka vlasti kao u pogledu TV Kanal 9. Ja bih možda i dda opomenemo Evropsku uniju da nam ne pričaju kako treba u Venecueli da se organizuju fer izbori. Oni treba da dođu ovde, treba nam novi Gonzales“, kaže Dragiša Vasiljević

Praznici su malo usporili stvar, mislim da ćemo ponovo krenuti po starom. Mislim da treba svi da se skupimo, da odustanemo od protesta u manjim gradovima, već da se svi skupimo i idemo u Beograd i da tamo bude masovan protest svake subote, rekla je Donka Stančić.

„Ne treba da odustajemo. To je zadnje. Meni nije bilo loše ni do sada, ja bih šetala i dalje. Mislim da samo ne treba da stanemo, rekla je Novosađanka Vesna.

Prema mišljenju Žarka Borčića protestovati svakodnevno.

„Treba da se okupljamo svaki dana do rušenja sistema“, rekao je on.

Predsednik Gradskog odbora DS Veljko Krstonošić kaže da je ogromno nezadovoljstvo i da građani traže da nastavimo  da se borimo, pogotovo oni građani koji su sa nama šetali ulicama Novog Sada.

„Bila su velika očekivanja da će do promena doći veoma brzo. Ovi protesti su doneli jednu veliku stvar- ljudi su dobili priliku da iskažu svoje mišljenje, odnosno da  vide da u Srbiji postoji drugačije mišljenje, da vlast guši slobodu medija i da ne dozvoljava da drugačije mišljenje i istina izađu na videlo. Svi građani imaju priliku da kreiraju nastavak protesta“, kaže on.

Prema mišljenju Janka Veselinovića, jednog od lidera SZS dobro je što se građani pitaju kako i u kojoj formi nastaviti protest.

„U svakom slučaju protesti moraju da se nastave, jer za 11 meseci treba da se održe redovni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Ne smemo da dođemo u situaciju da  opet budu pokradeni izbori. Da li će to biti otvoreni parlament, ili otvaranje slobodnih zona kao danas u Beogradu, po celoj Srbiji i Vojvodini ili neki drugi vid aktivnosti koji će naterati režim da razgovara i prihvati slobodne i poštene izbore i slobodne medije, dobro je da o tome građani odlučuju kao  što se radi u Novom Sadu“, istakao je Veselinović.

Okupljeni Novosađani svi kao jedan glasali su da se protesti nastave, a sledeće protestno okupljanje zakazano je za sledeći petak.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...