Veselji: Priština u Berlinu dobila mandat za suverenu državu, ne potčinjavamo se Vučiću

93

Nakon sastanka sa liderima privremenih prištinskih institucija, predsednik parlamenta, Kadri Veselji, rekao je da je Berlinski samit bio koristan, da je Priština „dobila mandat za suverenu državu“, te da se Priština nikada neće potčiniti Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću i da takse Srbiji neće biti ukinute.

„Uvođenje sto odsto povećanih taksi na proizvode iz Srbije najvrednija je odluka naše države. Kada sam je predlagao bio je to direktan odgovor Srbiji na njeno ponašanje. Mi se nećemo potčinjavati Srbiji. Ne nameravamo da donesemo bilo kakvu odluka koja će državne lidere Kosova potčiniti Srbiji I Vučiću“, rekao je Veselji i potvrdio manir prištinkih lidera da svakodnevno saopštavaju kontradiktorne stavove.

Tači: U Berlinu nije bilo pritisaka zbog takse, nadam se sporazumu do kraja godine

Ova izjava, naime, usledila je nepun dan nakon što je Veselji, juče, rekao da takse treba suspendovati, jer taj zahtev dolazi iz SAD, čak i od američkog predsednika Donalda Trampa.

U intervjuu za Klan Kosova, Veselji je izjavio: „Ne treba da se protivimo SAD“ i podsetio da je on posle pisma i zahteva predsednika SAD Donalda Trampa rekao da takse neće biti ukinute, već suspendovane na 120 dana.

Učesnici berlinskog samita, Hašim Tači I Ramuš Hardinaj, nisu se obraćali medijima, ali će, kako je dogovoreno, zajedno sa Veseljijem učestvovati na skupu u Parizu, gde će 1. jula biti održan sastanak o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Vučić u autorskom tekstu o sastanku u Berlinu: Šansa, da imamo svi šansu, je propuštena

Haradinaj je u intervjuu za nemački Velt, povodom predstojećeg skupa u Parizu, koji su predložili nemačka kancelarka I francuski predsedndik, kaže da bi bilo lepo da na taj sastanak budu pozvane I SAD kao, kako kaže, „garancija za dogovor ako želimo da ga postignemo“.

Haradinaj istovremeno u ovom intervjuu tvrdi da su posredovanjem kancelarke Merkel i predsednika Makrona predstavnici Beograda I Prištine „vraćeni za sto“.

„Mi smo zapravo obavezni da nastavimo dijalog. U početku to nije bilo jasno“, rekao je on, uz zaključak da to nisu bili lagani razgovori.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...