Zvizdić: Vučić je potcenio kolege iz regiona, nismo mi bili u Berlinu da povlađujemo njegovoj volji

126

Odlazeći predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvidić izjavio je danas da „ima utisak“ da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „strašno potcenio“ kolege iz regiona, kao i Angelu Merkel i Emanuela Makrona, ne razumevajući, kako kaže, da su svi oni bili u Berlinu kako bi branili interese svojih država.

U opširnom intervjuu za bosanski sajt Klix, Zvizdić, koji je inače u tehničkom mandatu, rekao je da su oni u Berlinu bili i da bi se zalagali za mir, demokratiju, jednakost i solidarnost kao evropske vrednosti, „a ne da povlađujemo volji gospodina Vučića“.

Rasprava Vučića sa albanskim novinarima u Berlinu (VIDEO)

Jer, kako je ocenio, „zar treba biti posebno pametan, pa ne uvideti šta znači i kakvu opasnu poruku nosi Vučićev prijatelj i „kreator“ novih granica koje, što je najveći paradoks, crta preko teritorija BiH i Crne Gore, i pripaja ih mapi Srbije“.

„Ili već viđena ideja o etničkoj razmeni teritorija i razgraničavanju na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da nestanu multietnična društva poput BiH, Crne Gore ili Severne Makedonije, i koja je nažalost 90- tih godina prošlog veka, rezultirala stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih“, rekao je Zvizdić.

Vučić u autorskom tekstu o sastanku u Berlinu: Šansa, da imamo svi šansu, je propuštena

Na pitanje da li je iznenađen istupima Vučića i Milorada Dodika, Zvizdić je rekao da nije iznenađen reakcijom Dodika jer on, kako tvrdi, sve vreme „svoju političku agresivnost, uzgajanu i podržavanu od strane i zvanicnih i nezvanicnih struktura u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kao autoritarni stil vladanja, pokušava da prenese i na nivo BiH, zanemarujući važeće državne zakone i procedure, kao i standarde dobre diplomatske prakse“.

S druge strane, kako je naveo, delimično ga je iznenadila „nervozna reakcija“ predstavnika Srbije, jer su, kako je rekao, prevideli činjenicu da je u Berlinu imao zadatak da štiti interese suverene i celovite BiH, a ne Srbije, ili bilo koje druge države.

Zvizdić obavestio javnost o dešavanjima za vreme konferencije u Berlinu: Moj nastup je bio logičan

Zvizdić tvrdi i da izjave da je RS spominjana tako često nisu tačne, jer se dijalog u Berlinu vodio među državama, a RS kao samo jedan od entiteta u sastavu BiH, napominje, nije ni mogla biti predmet posebnog interesovanja.

„Suština nije bila u RS-u, nego u onima koji prete otcepljenjem RS-a, koristeći, u formi ucene, sudbinu toga bh. entiteta kao monetu za potkusurivanje u raspletu “balkanskog čvora“ i rešavanju odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je Zvizdić.

Dačić odgovorio Zvizdiću: Baš nas briga šta oni misle, ko njih pita…

Ali, tvrdi on, takve namere, a posebno „probni baloni“ crtanja novih granica, prepoznati su kao antipodi evropskih načela o nepovredivosti granica, i ostali su bez bilo čije podrške.

„Mislim da naš istočni sused bez razloga traži krivca u zemljama u okruženju zbog debakla koji je doživela ideja o razmeni teritorija i(li) crtanju novih granica. Pa, nije valjda da smo svi mi na Zapadnom Balkanu u krivu, a samo jedna osoba u pravu?! Pre bih rekao da je obrnuto“, tvrdi Zvizdić.

On je zamerio Ivici Dačiću da mu je mešanje u unutrašnje stvari BiH, ali i drugih zemalja u regionu, „postao omiljeni sport“.

Zvizdić je naglasio da su ga, za razliku od Dačića, pozvali organizatori konferencije, i to kao predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

On je rekao da je „vrlo argumentovano“ branio suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet, kao i ukupne integracijske i ekonomske interese BiH, posebno od, kako je naveo, evidentnih opasnosti koje sa sobom nose stare/nove ideje etničke razmene teritorija i crtanja novih granica.

„Šta generalno o tome misli Ivica Dačić, koga organizatori nisu pozvali u Berlin, a ni Vučić ga nije poveo, potpuno je nevažno“, smatra Zvizdić.

On smatra da je arhitektura granica na Zapadnom Balkanu završena i da su granice „međunarodno priznate i nepovredive“.

„To je stav lidera EU, stav lidera EU, to je i ključno načelo EU i čitavog demokratskog sveta, i bilo kakve hegemonističke ideje suprotne takvom standardu međunarodnog prava su neprihvatljive, neće biti podržane, njihovi promotori će ostati usamljeni i takve namere, ako još žive u planovima pojedinaca, grupa ili pojedinih partija, sasvim sigurno neće biti realizovane“, tvrdi Zvizdić.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...