Istraživanje: Koliko se vremena sme provesti u solarijumu?

220

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože – melanoma u ranijoj životnoj dobi, prenosi portal 021.rs.

To pokazuje nedavno istraživanje po kojem ultraljubičasto svetlo za „kvarcovanje“ može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije – naučnici su procenili da se melanom pojavljuje deset godina pre kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Takođe, genske mutacije povezane s melanomima su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

„Nema količine ‘kvarcovanja’ koja je bezbedna. Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu. Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume“, kaže autorka istraživanja dr Toni Barbidž s Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže Barbidž.

A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Izvor 021.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...