Kongres SRS u Hrtkovcima: Razvučena tri šatora, okupilo se 1.000 ljudi (FOTO)

83

Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj otvorio je danas u Hrtkovcima deseti Otadžbinski kongres SRS.

Šešelj je, nakon što je pozdravio goste iz Crne Gore i Republike Srpske, kazao da je kongres otvoren za javnost, jer „nema šta da krije od naroda“.

Skup je počeo himnama Srbije i Rusije, a nakon toga određen je verifikacioni odbor za izbor predsednika stranke.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Predviđeno je da dnevni red otadžbinskog kongresa ima 15 tačaka, a jedini kandidat za predsednika je Vojislav Šešelj.

Kongres se održava u Šešeljevoj kući u Hrtkovcima. Skup protiče bez problema i bez vidnog prisustva policije.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Uoči početka desetog po redu Otadžbinskog kongresa Srpske radikalne stranke (SRS) danas u mestu Hrtkovci u Sremu, mirno je, javio je reporter agencije Beta s lica mesta.

Narodni poslanik i član SRS Nemanja Šarović kazao je novinarima da nije bilo problema u organizaciji kongresa koji se održava u tom mestu i na kojem se okupilo blizu hiljadu ljudi, ističući da je Srbija slobodna zemlja u kojoj niko nema problema da organizuje skup bilo gde.

„Nismo imali problema u organizaciji kongresa. Valjda je Srbija slobodna zemlja. Ovo je jedan od centara SRS, iako smo skup mogli da organizujemo i bilo gde u Srbiji“, kazao je Šarović i dodao da je u Sremu lepo.

Kako je javio reporter Bete, u mestu Hrtkovci i ispod tri velika šatora do sada se okupilo gotovo 1.000 ljudi. Oni pevaju nacionalne pesme, a mogu se čuti i parole „Srbija – Rusija, ne treba nam Unija“. Za sada se sve odvija bez incidenata.

U Hrtkovcima nije vidljivo prisustvo policije, jedino je saobraćajna policija pojačano kontrolisala saobraćaj od Rumske raskrsnice ka Šapcu.

Kongres SRS se održava u kući predsednika SRS Vojislava Šešelja u Hrtkovcima, počeo je u 11.00 sati i biće otvoren za javnost.

Organizacija Mlada Vojvodina izlepila nalepnice u znak protesta

Koalicija nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“, LDP i  Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zahtevali su od MUP-a da zabrani okupljanje članova i funkcionera SRS u Hrtkovcima, a oni kao i Liga socijaldemokrata Vojvodina, ocenjuju to kao provokaciju i podsticanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Organizacija Mlada Vojvodina je noćas u Hrtkovcima izlepila nalepnice u znak protesta zbog činjenice da se u tom sremskom selu, koje je postalo simbol proterivanja Hrvata iz Vojvodine devedesetih godina 20. veka, održava otadžbinski kongres Srpske radikalne stranke, čiji je lider Vojislav Šešelj osudjen na 10 godina zatvora zbog etničkog čišćenja Hrvata iz Hrtkovaca.

Na nalepnicama je karikatura lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prikazan kao klovn, natpis „Klovno!“ i potpis Mlade Vojvodine.

Oni su ispisali i grafit „Šešelj je osuđeni ratni zločinac“, koji je takođe potpisan sa Mlada Vojvodina.

„Bili smo noćas u Hrtkovcima, koliko murije ima, brate! Više nego stanovnika! Smrt fašizmu! Šešelj osuđeni ratni zločinac. Neće proći. Vojvodina. This is Vojvodina“, napisala je Mlada Vojvodina na svom profilu na Instagramu.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražio je juče od državnih organa Srbije da zabrane održavanje radikalskog kongresa, a isto je zatražila i koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...