Šešelj ponovo izabran za predsednika stranke na kongresu u Hrtkovcima

70

Deseti kongres Srpske radikalne stranke, na kome je Vojislav Šešelj ponovo izabran za predsednika, održan je danas u Šešeljevoj kući u Hrtkovcima, mestu u kome je pre 26 godina, prema pravosnažnoj presudi u Hagu, počinio ratni zločin primoravanjem lokalnih Hrvata na iseljavanje.

Kongres je održan u šatoru pored Šešeljeve kuće, a počeo je intoniranjem srpske i ruske himne.

Pre početka, mogle su se čuti pesme „Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala“, „Sprem“te se, sprem“te“, o lideru radikala, a prisutno je bilo 449 delegata.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Skup se održava uprkos tome što su LDP i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini zatražili od državnih organa zabranu održavanja Kongresa SRS-a u Hrtkovcima.

Prošle godine, miting radikala u Hrtkovcima je zabranio MUP.

Šešelj se na kongresu osvrnuo na zahteve za zabranu održavanja Kongresa, rekavši da on u tom mestu nije počinio zločin i da će o dokazati.

Kongres SRS u Hrtkovcima: Razvučena tri šatora, okupilo se 1.000 ljudi (FOTO)

„Nijedan Hrvat nije deportovan“, rekao je Šešelj i ponovio da nije počinio nijedno krivično delo, navodeći da su Hrtkovci mesto „radikalske slave, poštenja i istinoljubivosti“.

Šešelj je rekao da su radikali bili blokirani u medijima i da ta blokada i dalje traje, a da je uspeo da je probije na TV Pink i Hepi televiziji.

„Nadam se da ću se izboriti da i moji saradnici dobiju takvu šansu“, rekao je Sešelj.

Šešelj je naveo da se oseća da „nisu uzalud Amerikanci i Britanci izdvojili silne milione da preobrnu javno mnjenje u Srbiji, da potisnu ruski uticaj i narodu omile NATO, koji nam je ubijao decu pre 20 godina“.

Rekao da su radikali protiv vlasti SNS i da kritikuju tamo gde oni to zaslužuju, a da ne mogu biti protiv kada vlast povlači ispravne poteze oslanjajući se na Rudiju i Kinu.

Napomenuo je i da radikali ne mogu sa izdajnicima, prozapadnim strankama.

„Smatramo da treba naterati vlast da uđe u razgovor sa opozicijom ali u parlamentu. Mi smo spremni za taj dijalog i smatramo da se mora voditi rasprava o poslovniku i izbornim uslovimna“, rekao je Šešelj.

Šešelj je rekao i da su spremni za dijalog sa opozicijom ali u parlamentu.

Najavio je da će radikali u Skupštini podržati izmene krivičnog zakonika koje podrazumevaju doživotnu kaznu za ubice dece i trudnica, ali da će tražiti novu odredbu koja bi se odnosila na to da ko god kaže da je počinjen genocid u Srebrenici bude kažnjen doživortnom robijom.

„Nismo zataškavali zločin, ali ne damo da se preuveličava i da se baca ljaga na srpski narod“, rekao je Šešelj.

On je dodao da se SRS zalaže za što dublje odnose s Kinom i Rusijom.

Na kongresu je izabrano i kompletno rukovodstvo stranke, predsednik, zamenik, četiri potpredsednika, generalni sekretar i članovi Centralne otadžbinske uprave.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...