Statistika iz sudova u Srbiji otkriva profil osuđenika i najčešće presude

112

Počinilac krivičnih dela u Srbiji ima između 30 i 45 godina, nema posao i lošijeg je materijalnog stanja, pokazalo je istraživanje rađeno na uzroku presuda iz osnovnih i viših sudova.

Za krivično delo u Srbiji najpre se ide u zatvor, dobija uslovna kazna, a na trećem mestu je novčana kazna.

Ivana Stevanović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja navodi da počinioci krivičnih dela imaju između 30 i 45 godina i čine 70 odsto svih osuđenih lica.

„Važno je ukazati da je to podatak koji tačno odgovara opštoj populaciji jer je normalno da su ljudi u toj životnoj dobi aktivniji ali nažalost i kriminalno aktivni. Normalno je da stariji od 60 godina čine manje krivičnih dela zbog svoje starosne dobi, sposobnosti da se bave kriminalitetom“, objašnjava Stevanovićeva.

Dodaje da je istraživanje pokazalo da više od polovine učinilaca krivičnih dela ima srednju školu – 52,7 odsto, na drugom mestu su oni koji imaju osnovnu školu 32,6 odsto, a najmanje je onih sa visokim obrazovanjem 6,85 odsto.

„Tokom istraživanja posmatrali smo četiri najteža krivična dela – teška ubistva, razbojništva, silovanje i zloupotreba droga i posebno interesantno je to da se kod tih krivičnih dela kao počinioci veoma retko pojavljuju visoko obrazovani ljudi“, objašnjava Stevanovićeva.

Dodaje i da su visoko obrazovani počinioci krivičnih dela bolje situirani i da zato imaju i više mogućnosti da ulažu u svoju odbranu.

Istraživanje je pokazalo da među počiniocima krivičnih dela ima najviše nezaposlenih 40,8 odsto, radnika 32,7 odsto, zemljoradnika 4,4 odsto, učenika/studenta 3,2 odsto i službenika 3,2 odsto.

 

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...