Građanske patrole u borbi protiv maloletničkog kriminala

42

BEOGRAD – Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA predložio je nedavno da bi u borbi protiv maloletničke delinkvencije i dilera koji zloupotrebljavaju decu za trgovinu drogom, bilo pametno osnovati – građanske patrole.

Ove patrole bi dobrovoljno činili ljudi koji imaju neko iskustvo sa bezbednošću, poput bivših policajaca. Zadatak bi im bio da prate, uočavaju i policiji dojavljuju sve sumnjive pojave pored škola.

Građanske patrole su projekat koji je trenutno u fazi izrade. Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA obavio je u vezi sa ovim i istraživanje javnog mnjenja u Beogradu. Na pitanje da li bi podržali inicijativu za osnivanje građanskih patrola, roditelji dece koja pohađaju osnovne i srednje škole u Beogradu potvrdno su odgovorili u 81 odsto slučajeva, pet procenata je protiv, dok 14 odsto ne zna. Intervjuisano je 208 roditelja.

„Cilj istraživanja je bio da se vidi šta roditelji misle o tome i da li imaju nekakve ideje koje bismo mogli da predložimo, a odnose se na smanjenje broja izvršenja krivičnih dela maloletnika i bolju bezbednost dece u školi. Ispitanicima, roditeljima, izneta je ideja građanske patrole, objašnjeno je da bi to bila preventivna formacija koja bi patrolirala oko škola, imala komunikaciju sa direktorom škole ili osobom koju on ovlasti, takođe komunikaciju sa MUP-om i ostalim nadležnim službama”, objašnjavaju za „Politiku” u DBA.

Prema njihovoj ideji, u građanskim patrolama mogu biti svršeni studenti studija bezbednosti, penzionisani radnici državnog sektora bezbednosti, civili koji imaju najmanje godinu dana radnog staža u privatnom sektoru bezbednosti, osobe koje imaju najmanje pet godina radnog staža u državnom sektoru bezbednosti i vojsci, a dužnost im je prestala sporazumnim raskidom radnog odnosa.

Njihova uniforma bio bi fluorescentni prsluk sa natpisom „građanska patrola”. Patrolirali bi bez oružja, ali opremljeni radio-vezom.

„Država ne može sve da uradi sama, niti bi trebalo da sedimo i čekamo da državne institucije sve same odrađuju. Potrebno je probuditi svest kod građana da celo društvo mora da bude uključeno u sistem prevencije te da civilni sektor, građani i državni sektor zajedno učine nešto za bolju bezbednost dece i građana”, navode u DBA.

Dodaju da opšte prihvaćeni model građanskih patrola u svetu doprinosi većoj bezbednosti na više načina. Razvija se, kažu, u okolnostima kada je sigurnost građana u riziku zbog nepropisno obeleženih raskrsnica i puteva, prirodnih katastrofa, učestalih krađa i provala, maloletničke delinkvencije, ali i radi poboljšanja komunikacije između građana i policije.

„Građanska patrola, u cilju prevencije, bavila bi se i edukacijom omladine i građana. Prvenstveno kroz školske časove i javne tribine u mesnim zajednicama. Zapisivali bi bezbednosne probleme građana i to prenosili nadležnima (potreba za pešačkim prelazom, semaforom, problematičnim mestima gde se okupljaju maloletnici i slično). Njihov zadatak bio bi i da približe policiju građanima, ali i građane policiji”, zaključuju u Centru za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Sa druge strane, Dobrivoje Radovanović, kriminolog i bivši direktor Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže za „Politiku” da mu koncept građanskih patrola deluje veoma loše i da bi to bilo idealno za paranoike.

„Građani koji patroliraju oko škola i gledaju šta ko radi liče mi na ljude koji će se brzo pretvoriti u paranoike koji će u svemu i na svakom koraku videti dilere ili sumnjive osobe”, kaže kriminolog za „Politiku”.

On smatra da država mora da vodi ovu borbu, a ne dobrovoljne patrole ili organizacije građana i slično.

„Pametnije je da u svakoj školi bude školski policajac. Prema istraživačkim podacima, prisustvo školskog policajca u dvorištu, najveća je brana za prisustvo dilera ili za dilovanje droge u školi”, naglašava Radovanović.

Krajem prošle godine u Srbiji se prvi put pojavila priča slična „građanskim patrolama”. Reč je o specijalnoj aplikaciji za mobilne telefone „krajm stopers” koja već više godina postoji u svetu. Preko ove aplikacije građani mogu da dostave informacije u vezi sa kriminalom i, ako to omogući hapšenje krivaca, za tu uslugu dobiju novčanu nagradu. Prema pravilima „krajm stopersa”, saznanja građana o kriminalu se prosleđuju nadležnim državnim organima (MUP, BIA), a ako dovedu do razrešenja nekog krivičnog dela, dojavljivačima će biti isplaćena nagrada – uobičajen iznos je do hiljadu dolara.

Ali, i u vezi sa „krajm stopersima” kao i „građanskim patrolama”, kriminolog ima isto mišljenje:

„U našoj zemlji više cinkare nego što dojavljuju važne informacije. Prvo moramo da dostignemo viši nivo kulture da bi država mogla da poveri tako važne uloge građanima”, zaključuje kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...