Ovim kategorijama se ukida eko taksa, među njima i penzioneri

119

Ubuduće će od plaćanja obavezne ekološke takse biti izuzeti nezaposlena lica, penzioneri sa primanjima do 25.000 dinara i mladi do 18 godina, navodi se u nedavno usvojenoj uredbi koju je donela Vlada Srbije. Druga novina je da će se naplata vršiti prema emitovanom zagađenju, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu, pišu Novosti.

Sve do sada, ekološka taksa naplaćivana je po kvadratnom metru stambenog prostora ili procentu ostvarenog prihoda. To je stvaralo probleme privrednicima, pravilo velike razlike u naplati i ostavljalo prostor za različite vrste zloupotrebe.

„Ubuduće, taksa će biti naplaćena isključivo prema obimu zagađenja vode, vazduha ili tla. To znači, ako zagađujemo, platićemo, ako ne zagađujemo, nećemo platiti „,kaže za „Novosti“ Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Izlazak iz sive zone, otpad ide na berzu

Naknada za zagađenje životne sredine biće određena onima koji emituju štetne materije, proizvođačima i odlagačima opasnog otpada i javnim komunalnim preduzećima. Drugu naknadu, koja je propisana za zaštitu i unapređenje životne sredine, osim firmi i preduzetnika, platiće i građani koji zagađuju životnu sredinu.

„Na listi platiša biće i firme koje prevoze naftne derivate i opasne industrijske materije. Uredbom su obuhvaćeni i proizvođači opasnog otpada, kao i oni koji ga odlažu „, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Biće pojačana kontrola trošenja novca od ekološke takse, ali i naplata, koju će obavljati gradovi i opštine. Svi prihodi biće uplaćeni u njihove budžete.

Rigorozna kontrola: Evo koliko je firmi za pola godine izgubilo pravo da se bave otpadom

„Uz Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo finansija i Agenciju za zaštitu životne sredine, biće angažovano i više ekoloških ispektora na lokalu. Računa se da će se primenom udvostručiti prihodi po tom osnovu. Biće povećana izdvajanja za troškove životne sredine od 0,8 do jedan odsto BDP-a, što je i prosek Unije“, navode iz agencije.

Novo pravilo najviše će uticati na prozvođače koji posao obavljaju zastarelim tehnologijama. Na ovaj način uvodi se poštovanje principa „zagađivač plaća“, koji se nekoliko decenija primenjuje u EU.

Tone otpada stižu nam iz Rumunije

Istovremeno sa najavom o subvencijama za reciklažu otpada i ulaganjem u postrojenja za preradu otpada, povišen vodostaj doneo je tone smeća u reku Tamiš iz susedne Rumunije. Porastom vodostaja ove reke, došlo je do pokretanja i bujice đubreta, koje je voda povukla sa nepoznatih mesta, deponija i obala iz susedne države.

„Nažalost, ne postoje mere kojima možemo da utičemo na način odlaganja otpada u drugim državama“,  kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Prema poslednjim informacijama, brana u Tomaševcu je otvorena, zbog čega je sadržaj nastavio da pluta rekom. Stanovnici su mogli da vide plastični otpad, džakove i ostatke uginulih životinja.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...