Posle kišovitog maja, evo kakvo nas vreme očekuje tokom letnjih meseci (FOTO)

1.431

Leto u Evropi biće toplije nego inače, dok će tokom juna i jula biti pojačanih padavina, saopštila je meteorološka kompanija „Veder“.

„Iako postoje znatne razlike u neobrađenom klimatskom modelu za leto, obrađene verzije pokazuju značajne vrućine, naročito u istočnoj i centralnoj Evropi“, saopšteno je iz kompanije, prenosi Rojters.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će leto biti toplo, ali vlažno.

Prognozirane srednje vrednosti minimalne i maksimalne temperature / Foto: RHMZ

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 17.1ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.7ºC.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 61 mm.

Iako će jul biti topliji i suvlji, julska količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.2ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.0ºC.


Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 13 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 28 mm.

Očekuje se topliji i malo suvlјi avgust, a suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Izvor Tanjug Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...