Večeras pljuskovi s grmljavinom i sneg, sutra mraz i olujni vetar, evo i šta nas čeka do kraja maja (TABELE)

1.046

Republički hidrometeorološki zavod najavio je u naredna tri sata, počev od 18 časova plјuskove sa grmlјavinom.

„U naredna 3 časa u Vojvodini ponegde slaba do umerena kiša, a na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije lokalni plјuskovi sa grmlјavinom. Na visokim planinama sneg. Do kraja dana u Negotinskoj Krajini, a sutra u većem delu Srbije vetrovito sa umerenim i jakim severozapadnim vetrom, koji će u istočnoj Srbiji povremeno dostizati olujne udare (oko 17 m/s)“, navodi se na sajtu RHMZ.

Meteorolozi najavljuju slabi mraz za područje Srbije.

„U utorak i sredu 7. i 8. maja, u planinskim predelima slab i umeren jutarnji mraz, od -5 do 0 stepeni. U nižim predelima slab prizemni mraz (na 5 cm) u sredu 8. maja“, upozorava RHMZ.

Meteoalarm za 8. maj

Zbog mraza je izdato i agrometeorološko upozorenje.

„Najavlјeni prizemni mrazevi u jutarnjim časovima mogu nepovolјno uticati na prolećne ratarske useve i povrtarske kulture“, upozoravaju meteorolozi.

Hladno i kišovito vreme očekuje se u Srbiji do 18. maja, od kada će, prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda uslediti porast temperature sa manjom verovatnoćom za pojavu kiše i grmljavine.

Danas i sutra u Srbiji će biti veoma hladno vreme za maj mesec sa maksimalnim temperaturama od 8 do 14 stepeni, uz kišu, a na planinskim predelima i sa snegom, rekao je meteorolog Nedeljko Todorović za Tanjug dodajući da se u utorak uveče i tokom noći očekuje delimično razvedravanje.

RHMZ

Todorović kaže da će u sredu u jutarnjim satima biti hladno, a u nižim predelima u većini mesta u zemlji postoji rizik i za prizemni mraz.

Uz razvedravanje tokom dana usledilo bi i poboljšanje vremena u smislu porasta dnevne temperature koja bi u većini mesta dostigla vrednosti od 18 do 20 stepeni, kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, već u četvrtak doći će do naoblačenja i biće dosta kiše, ali ne i značajan pad temperature.

Kiša će u slabijem intenzitetu i ređe padati i u petak, a u subotu će uslediti kratkotrajna pauza što se tiče padavina.

„Od nedelje, 12. maja i u polovini prve sedmice očekuje nas opet jače zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, u planinskim predelima, iznad 1.500 metara ponovo snežne padavine“, kaže Todorović i dodaje da gledajući narednih 10 do 15 dana očekuje nas tipično majsko vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskovima i grmljavinom.

RHMZ

Kaže i da se očekuje natprosečna količina padavina, ponegde i dvostruko veća količina padavina u odnosu na dvogodišnje proseke.

„Analizirajući očekivanu prognoziranu količinu padavina u prvoj polovini maja meseca, kolege hidrolozi očekuju da bi u narednoj sedmici srednji i mali vodotoci imali porast do granice redovne odbrane od poplava, a inače veliki vodotoci neće još da reaguju na ove majske kiše“, kaže Todorović.

RHMZ

U majskim zahlađenjima sa ovakvim temperaturama uobičajena je pojava snega, kaže Todorović i dodaje da se to odnosi na planinske predele, kao što su u nižim predelima uobičajene obilne kiše, a po razvedravanju čak i da bude mraza.

„Maj mesec je izuzetno promenljiv i poznat je u ovom delu sveta, u Evropi i kod nas na Balkanu, kao jedan od najkišovitijih meseci zajedno sa junom, a sa kišom dolazi i svežina, koja se ne javlja svake godine u intenzitetu kao što je ove, ali ovo su uobičajene vremenske prilike, ne za svaku godinu, gledajući duži niz decenija“, kaže Todorović.

RHMZ

U drugoj polovini maja, kao i u junu biće toplije vreme, temperature i oko 30 stepeni, nekim danima i iznad, kaže meterolog i dodaje da ipak i dalje ostaje da u dobrom broju dana, bar trećini, bude popodnevnih lokalnih pljuskova i grmljavina, kao i nepogoda sa kratkotrajnim olujnim vetrom, velikom količinom padavina i pojavom grada.

Posle kišovitog maja, evo kakvo nas vreme očekuje tokom letnjih meseci (FOTO)

Izvor Infobrif Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...