Za upis u državne vrtiće stiglo 18.878 prijava, a najveće gužve su u ovim opštinama

138

Na konkurs za 7.900 mesta u državnim vrtićima do sada je stiglo 18.878 prijava, a najveće gužve su u Grockoj, Surčinu, Sopotu, Zemunu, Mladenovcu i Voždovcu.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, ove godine je zabeleženo 620 zahteva manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak, u Grockoj je za jedno mesto konkurisalo šestoro mališana, u Surčinu i Sopotu je stiglo skoro pet prijava za svako slobodno mesto, dok je odnos tri i po na prema jedan zabeležen u Zemunu, Mladenovcu i Voždovcu. Na drugoj strani, najviše mogu da budu zadovoljni roditelji sa Savskog venca, gde je čak bilo više mesta nego dece.

Od ukupnog broja pristiglih zahteva treba oduzeti nekoliko hiljada, budući da se među njima nalaze i predškolci za koje je program po zakonu obavezan, ali konkurišu da bi se evidentirali. Takođe, u proseku svake godine ima oko 1.000 duplih zahteva roditelja koji ih podnose u više ustanova – objašnjavaju iz nadležnog sekretarijata.

Pored predviđenih 7.900, oni mogu da odobre još dodatnih 20 odsto mesta u svakoj predškolskoj ustanovi gde za to postoje mogućnosti, što bi značilo smeštaj za još oko 1.600 mališana širom prestonice.

Trka za mesto: Evo kada će roditelji moći da konkurišu za upis u državni vrtić

 

„Budući da imamo više slobodnih mesta, uz nastavak sufinansiranja boravka u privatnim vrtićima, realno je da od septembra nemamo listu čekanja u prioritetu, što će biti prvi put“, kaže Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...