Biković objasnio šta je poruka filma „Balkanska međa“

77

BEOGRAD – Beograd će 9. maja svečano obeležiti Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a četrvrti put zaredom, biće organizovana šetnja „Besmrtni puk“, a potom i veliki koncert istaknutih ruskih i srpskih umetnika i ansambala i projekcija filma „Balkanska međa“ u kojem jednu od glavnih uloga igra glumac Miloš Biković.

„Balkanska međa“ je u Srbiji u samom vrhu gledanosti od početka ove godine i film je za dva i po meseca prikazivanja pogledalo više od 300.000 ljudi.

Film ruskog reditelja Andreja Volgina premijerno je prikazan 21. marta.

U filmu igraju Anton Pampušni, Goša Kucenko, Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Gojko Mitić i mnogi drugi.

Britanski „Tajms“ oštro kritikovao film „Balkanska međa“

Producentska kuća „Arhangel Studio“ koju su osnovali glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić učestvovala je u nastajanju „Balkanske međe“.

Reakcije na film bile su oprečne: od ovacija i statusa najgledanijeg filma u Rusiji za vreme trećeg vikenda u martu do poziva na zabranu prikazivanja u britanskim medijima i same zabrane u Bujanovcu.

Miloš Biković je za Tanjug kazao da dugo nismo imali ovakav film koji bi izrazio osećanja našeg naroda govoreći o proteklim događajima u našoj nedavnoj istoriji.

„Bez obzira na žanr koji je uslovljen jasnom i nedvosmislenom podelom na protagoniste i antagoniste, lišen mogućnosti za relativizaciju motiva bilo koje strane, „Balkanska međa“ šalje snažnu antiratnu poruku, poruku mira i pomirenja“, kaže on.

Veoma je važno da su to podjednako osetili i ljudi u Srbiji, Rusiji, baš kao i na drugim mestima gde je film prikazan, dodao je glumac.

„Ovo je priča o ljubavi, savesti, žrtvi i podvigu, i verujem da je to ono što ostavlja jak utisak na sve one koji su pogledali ovaj film, ali i na one koji su pokušali da ga zabrane. A to govori o njima, ne o filmu“, kazao je Biković.

Ministarstvo kulture reagovalo na zabranu prikazivanja filma „Balkanska međa“

Radonjić naglašava da sam broj prodatih karata i gledanost nije bio motiv ekipe filma kada je počelo snimanje „Balkanske međe“.

„Mnogo smo više bili fokusarani na to da se film, inspirisan onim sto je doživeo nas narod, ispriča na pravi način. Ono što me je veoma prijatno iznenadilo je činjenica da nas je publika pozdravljala ovacijama na premijeri u svakom gradu gde je film prikazan“, kaže Radonjić.

Veruje da su te ovacije rezultat osećanja olakšanja koje publika doživi kada pogleda film.

„Osećanja, koje zapravo znači “Da, nisam lud sto osećam nepravdu!“, kazao je Radonjić.

Biković oštro odgovorio na kritički tekst britanskog Tajmsa o filmu „Balkanska međa“

Marš „Besmrtni puk“ sutra u 17 sati u Beogradu, evo kojim ulicama će se kretati

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...