Dačić istakao šta je ključni spoljnopolitički prioritet Srbije

95

BUDVA – Pristupanje Evropskoj uniji ostaje ključni spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i regionalna saradnja, izjavio je danas u Budvi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i istakao da je za puno ostvarenje saradnje u regionu neophodno učešće svih, kao i ispunjavanje obaveza koji su u tom procesu preuzete.

„Regionalna saradnja nije jednosmerna ulica, već zahteva angažovanje svih strana“, rekao je Dačić na sastanku Jadransko-jonskog saveta i Ministarskom savetu sastanku Strategije Evropske unije za jadransko-jonski region u Budvi.

On je istakao da Srbija, u cilju doprinosa jačanju regionalne saradnje, posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru „Berlinskog procesa”, ali i važnim aktivnostima drugih regionalnih inicijativa.

Dačić je naveo i da Srbija podržava primenu zajednički usaglašenih regionalnih projekata, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u saradnju mladih, kao i usaglašavanje novih zajedničkih projekata u drugim oblastima koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog pristupanja EU.

Takođe, šef srpske diplomatije naveo je da Srbija preduzima reformske procese usmerene ka punoj afirmaciji pristupanja Uniji i da je jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformi i pozitivnog razvoja u regionu.

On je istakao i da politika proširenja EU za Srbiju predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i u postizanju stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine.

Stoga, proširenje EU na prostor Zapadnog Balkana nije u interesu samo kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo, već je u interesu same EU i njenih država članica, poručio je šef srpske diplomatije.

U tom smislu, Dačić je naveo da specifičnost Strategije EU za Jadransko-jonski region u odnosu na ostale makro-regionalne strategije EU, koja se ogleda u učešću velikog broja država koje još uvek nisu postale članice, zbog čega sama Strategija i učešće u njoj nesumnjivo predstavljaju dodatan podstrek procesu integracije.

On je rekao i da Srbija vidi Strategiju EU za Jadransko-jonski region kao okvir za bližu i produbljenu praktičnu saradnju sa drugim državama regiona, članicama EU, i onima koje članstvu u EU teže, kao i za građenje infrastrukturnih, privrednih i kulturnih veza radi postizanja sinergije u aktivnostima od zajedničkog interesa.

Dačić je kazao da posebno pozdravljamo napore koji su preduzeti od strane zemalja učesnica u ugrađivanju prioriteta i projekata od makro-regionalnog značaja u instrumente EU kojima će biti regulisani Evropski investicioni i strukturni fondovi i Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u narednom finansijskom okviru.

On je podvukao da je produbljivanje saradnje u okviru Strategije EU za Jadransko-jonski region za nas od ogromnog značaja, s obzirom na prenošenje iskustva u vezi sa funkcionisanjem institucija EU kroz saradnju i prepoznavanje zajedničkih interesa sa državama članicama EU koje se nalaze u Jadransko-jonskom regionu.

Ukazao je da su predstavnici Srbije, koja 1. juna preuzima predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom, ozbiljno pristupili pripremama, radi što bržeg definisanja prioriteta i kalendara predsedavanja.

Budući da je Srbija, još uvek, jedina od 8 država članica Strategije koja nema direktan izlaz na more, suština predsedavanja će biti na značaju funkcionalne i sinergetske povezanosti morskog priobalja sa kontinentalnim zaleđem regiona.

Dačić je zahvalio kolegama iz Crne Gore na organizaciji skupa u Budvi i uspešno, predsedavanju Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji EU za Jadransko-jonski region, te dodao da će Srbija nastaviti sa produbljivanjem saradnje u regionu oslanjajući se na iskustva prethodnih predsedavajućih i sarađujući sa budućim predsedavajućim.

Srpski ministar je pozdravio predstavnike Severne Makedonije, koja je postala deveta članica Jadransko-jonske inicijative, uz poruku da je Srbija spremna da pruži svu moguću podršku i pomoć gde god je to neophodno, uz nadu da će procedura uključivanja Severne Makedonije u Strategiju EU za Jadransko-jonski region biti ubrzana.

Takođe, poželeo je dobrodošlicu predstavnicima San Marina, koja će postati deseta članica Jadransko-jonske inicijative.

Dačić je naveo i da Srbija ima odličnu saradnju sa svim državama Jadransko-jonskog regiona, a posebno sa partnerima iz Italije, sa kojima deli obavezu koordinacije drugog stuba Strategije EU za Jadransko-jonski region: „Povezivanje regiona“.

Istakao je i da Srbija ulaže napore u jačanju saradnje u drugim stubovima Strategije EU za Jadransko-jonski region, a to su održivi turizam, plavi rast i kvalitet životne sredine, radi pružanja podrške partnerskim zemljama učesnicama u ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...