Desetine hiljada penzionera zaposleno i nakon odlaska u penziju

798

Dobro je poznato da problem odlaska radno sposobnog stanovništva muči i Srbiju, prenosi portal 021.rs.

Naime, svake godine ode nekoliko desetina hiljada obrazovane radne snage. Tako slabije plaćeni, honorarni poslovi ostaju bez radnika, pa se i u Srbiji, i pored stope nezaposlenosti, pomoć traži od penzionera, pišu Novosti.

Sedamdesetjednogodišnja Jelisaveta N. kaže da je u početku bila skeptična prema tome da li kao penzionerka sme da radi „sa strane“.

„Onda sam se raspitala i rekli su mi da se penzioneri uglavnom i prihvataju poslova, jer mladi neće da rade za iznos od 25.000 do 35.000 dinara, jer to očigledno nije dovoljan novac za njih ili jednostavno neće da rade. Jedva čekam početak nove sezone da ponovo radim na sladoledu. Divno sam se provela prošle godine, upoznala mnogo divnih ljudi i, što je najvažnije, leto nisam provela u kući“, kaže Jelisaveta.

Stručnjaci upozoravaju da je trend sve većeg broja odlazaka aktivnog i obrazovanog stanovništva u porastu.

Ipak, problem ne predstavljaju ni honorarno angažovani penzioneri, već oni koji penzionisani rade bez prijave.

“Mi već imamo desetine i desetine hiljada penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju. Takođe, činjenica je da na samo jednog koji radi legalno i uredno je prijavljen, dolazi znatan broj onih koji rade na crno, bez neophodnih papira”, objašnjava konsultant Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

“Prognoze su da će taj broj biti sve veći, jer stručne radne snage u Srbiji već uveliko godinama nedostaje. Zabrinjavajući je podatak da čak 77 odsto firmi u našoj zemlji ima problem sa deficitom stručnjaka u različitim oblastima”, dodaje Rajić.

Propisima je predviđeno da penzioneri nisu dužni da nakon ponovnog zapošljavanja obaveste PIO o svom radu i sticanju svojstva osiguranika, jer poslodavac koji ih radno angažuje po bilo kom osnovu već ima obavezu da podnese prijavu na osiguranje i da im uplaćuje doprinose, kao što to čini i za ostale zaposlene.

Korisnik starosne ili prevreme starosne penzije može bez ograničenja da se zaposli, da obavlja samostalnu delatnost ili da se radno angažuje po ugovoru o delu, autorskom ugovoru, da obavlja privremeno povremene poslove i da istovremeno prima penziju.

Izvor 021.rs Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...