Pogrešno ga lečili, pa ostao težak invalid – bolnica mora da mu isplati 100.000 evra

105

Pravosnažnom presudom Višeg suda u Kraljevu, donetom u novembru 2017. godine, Opšta bolnica u Novom Pazaru dužna da zbog pogrešnog lečenja pacijentu S. S. (45) iz Raške, sada teškom invalidu, isplati odštetu i troškove sudskog postupka u ukupnom iznosu od 9,1 milion dinara.

Pošto odšteta još nije isplaćena, a kamata se sve vreme uvećava, dug će, po svemu sudeći, premašiti 100.000 evra. Prema nezvaničnim informacijama „Novosti“, zbog ovog duga nakratko je bio blokiran račun Opšte bolnice. Odblokiran je nakon što se bolnica žalila Višem sudu u Novom Pazaru. Još se ne zna da li će oštećenom Raščaninu odšteta biti isplaćena i kada.

U presudi Višeg suda u Kraljevu stoji da je glavni krivac za teški invaliditet pacijenta S. S. Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Novom Pazaru, gde je ovaj pacijent hospitalizovan krajem 2012. zbog infektivne mononukleoze i gde je dobio apsces jetre. Navodi se da je zbog neadekvatnog lečenja i zakasnelog prebacivanja na hirurško odeljenje, a potom i u Klinički centar Srbije, gde su mu odstranjeni slezina i deo jetre i ozbiljno oštećeni mokraćni kanali, kod S. S. je nastupio invaliditet. Time mu je radna sposobnost umanjena za 69 odsto, a životna aktivnost mu je prepolovljena.

Ovo nije jedini slučaj da se pacijent žalio na nesavesno lečenje u Novom Pazaru. Pre mesec dana jedan ginekolog Opšte bolnice u Novom Pazaru osuđen je, takođe, zbog neadekvatnog lečenja pacijentkinje iz ovog grada, na godinu dana uslovnog zatvora, a privremeno mu je oduzeta i licenca. Prema nezvaničnim informacijama iz novopazarskog pravosuđa, u toku je još nekoliko sudskih postupaka zbog neadekvatne i neblagovremene lekarske pomoći.

Raščanin S. S. u utorak, uprkos interesovanju novinara, nije želeo da daje bilo kakve izjave za medije. Svi pokušaji „Novosti“ da čuju njegovu reakciju ostali su bez rezultata.

Izvor Novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...