Đukanović: Istorijska šansa da se to pitanje napokon dugoročno i održivo reši

126

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas u Tirani da posebno podržava napore predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija da nakon što su hrabro ušli u rešavanje jednog od najtežih pitanja u regionu, prepoznaju, kako je naveo, istorijsku šansu da se to pitanje napokon dugoročno i održivo reši.

On ne potencira, kako kaže, važnost ovog rešenja zbog brže perspektive u EU, „nego zbog nas, zbog budućnosti Srbije i Kosova i stabilnosti Balkana“, prenosi RTCG.

Prema Ðukanovićem rečima, evropska perspektiva nesumnjivo ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu.

Od ključne važnosti je, kako je dodao, da pristupanje svih država regiona Evropskoj uniji ostane jedan od prioriteta Unije.

„Kao država kandidat za članstvo u Uniji koja je značajno iskoračila u pregovaračkom procesu, sa samo još jednim preostalim poglavljem za otvaranje, odlučni smo da bez izuzetka i dalje budemo promoter integracijskog procesa u regionu, ali i da ukazujemo na važnost snažnog prisustva Evropske unije u našem regionu“, istakao je Ðukanović.

Kako je naveo, datumi nisu najvažniji, već je važnije šta radimo do tada, ali ne samo mi u regionu.

Vučić u Tirani: Ljudi, šta vam je, bre? Ti nećeš ovo, ti nećeš ono, ja neću ništa od toga i šta sad?

 

Jednako važno je, ako ne i važnije, šta na temu ujedinjenja Evrope do tada radi Evropska unija, rekao je Ðukanović.

On je istakao i da Crna Gora pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, a da je od velike važnosti da se više pažnje posveti ekonomskim pitanjima.

„Infrastrukturno povezivanje predstavlja preduslov jačanja ekonomske integracije, time i ukupne konkurentnosti regiona. U tom kontekstu, prioritetni su brza putna saobraćajnica i gasovod, kao i modernizacija i širenje železničke infrastrukture“, naveo je Ðukanovihc.

On je dodao da ohrabruje to što je Jadransko-jonski auto-put našao svoje mesto u Deklaraciji iz Sofije.

Mediji o rukovanju Vučića i Tačija, evo šta su mnogi zapazili (FOTO)

Bez valjane infrastrukturne povezanosti regiona, ne možemo govoriti o njegovom prosperitetu, zaključio je Ðukanović na sastanku lidera zemalja učesnica Brdo – Brioni procesa.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...