Drama kod Kornata, trajekt sa 350 putnika satima pluta po Jadranu

279

SPLIT – Trajektu Aurelia, talijanske brodarske kompanije SNAV, koji plovi na redovitoj liniji Ancona – Split, rano jutros pokvario se pogon, deset milja od Kornata u hrvatskim vodama. Brod na kojem je 250 putnika i 92 člana posade, satima pluta u Jadranu. U pomoć je poslat tegljač iz Zadra.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split, no oko 5 sati ujutro ostao je bez pogona.

Inače, trajekt je dug 150 metara.

Dva remorkera koja su jutros krenula u spasavanje vraćena su zbog lošeg vremena, a prema poslednjim informacijama iz luke Zadar krenulo je tegljač koji bi za dva sata trebalo da dođe do broda, prenosi HRT.

Na brodu, koji saobraća na redovnoj liniji Ankona – Split, je i grupa Šibenčana koji se vraćaju sa sedmodnevnog boravka na Siciliji. Plutaju već satima bez ikakve informacije, rekao je za HRT u telefonskom razgovoru Branko Kronja.

Jutros smo primetili da brod pluta. Plutamo već 5 do 6 sati i niko nam se nije obratio. U svemu tome dobro je to što nam ništa ne nedostaje. Ljudi su uznemireni, ali panike nema. Talasi brod nose prema Veneciji, rekao je u telefonskom razgovoru za HRT.

Za spasavanje „Aurelije“ angažovan je tegljač Tolux, koji je isplovio iz luke Gaženica u 11.30. Tačnu poziciju broda trenutno nemam, rekao je je oko podne portparol Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture David Radas.

Pre nego je „Tolux“ poslan po „Aureliju“, jutros su neuspešno angažovana dva tegljača – „Delta“ iz Šibenika i „Argus“ iz Splita.

Ali, s obzirom na u međuvremenu pojačano nevreme na moru i talase od preko pet metara, odlučeno je da nisu adekvatni i vraćeni su u luke-polazišta. I sada je rešeno pitanje adekvatnog tegljača koji je već na putu prema havarisanom putničkom brodu Aurelija, rekao je Radas.

Prema dosadašnjim informacijama niko nije povređen, niti je prijavljeno zagađenje mora. Krajnja destinacija broda nakon spasavanja bi trebalo da bude luka Split.

Brod plovi (drugi preostali pogonski stroj radi s manjim intenzitetom) brzinom od otprilike dva do tri čvora.

Na brodu se pokvario jedan motor i radnici pokušavaju da otklone kvar, a zatražili su pomoć od Nacionalnog centra za traganje i spasavanje na moru Rijeka, kao i od Brodospasa za tegljenje broda, izjavio je šibenski lučki kapetan Robert Baljkas.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...