Glumica Gorica Popović dobitnica nagrade „Žanka Stokić“

114

BEOGRAD – Dobitnica nagrade „Žanka Stokić“ za 2019.godinu je glumica Gorica Popović – jednoglasno je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja, koje već sedamnaest godina dodeljuje Narodno pozorište, Kompanija „Večernje novosti“ i Grad Požarevac, saopštili su danas organizatori.

Gorica Popović je stalni član Ateljea 212. Uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, naša svestrana umetnica okušala se i u rediteljskim zadacima, autorskim projektima, tv scenarijama… radila je kostime i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je jedan od članova grupe „Suncokret“ Bore Ðorđevića.

Da podsetimo, nagrada „Žanka Stokić“ ustanovljena je 2003.godine na inicijativu Mire Stupice (koja je bila i doživotni predsednik žirija), a uručuje se „ličnosti koja je bogatstvom svog glumačkog izraza obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije“.

U izboru dobitnika odlučuje „celokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti“.

Ove godine u konkurenciji je bilo devet kandidatkinja, a o dobitnici je odlučio žiri kojim je predsedavala Radmila Živković i članovi – Ivana Vujić, v.d. upravnika upravnika Narodnog pozorišta, prošlogodišnja dobitnica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik Kompanije „Novosti“ Milorad Vučelić, kao i pisac Goran Petrović.

Svečana dodela priznanja je 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Nagrada se sastoji od plakete koju daruje nacionalni teatar, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, statuete Žanke Stokić koja je dar Grada Požarevca i rad akademskog vajara Dragiše Miloševića i novčanog iznosa koji poklanjaju „Večernje novosti“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...