Ana Brnabić u Veneciji: Predstaviti Srbiju u drugačijem svetlu

108

Predsednica vlade Ana Brnabić obišla je danas Paviljon Srbije na 58. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenale 2019. i poručila da je treba predstaviti Srbiju u drugačijem svetlu, kao zemlju koja stvara.

„Stvara ideje, inovacije, tehnologiju, prelepu umetnost, muziku, film“, rekla je Brnabić, koju je lično dočekao i proveo kroz postavku umetnički direktor Bijenala Ralf Rugof.

Premijerka je istakla da naša zemlja ima mnogo toga da ponudi svetu i naglasila da u Veneciji boravi kako bi podržala srpske umetnike, pre svega Ðorđa Ozbolta, koji predstavlja Srbiju sa projektom „Povratak gubitka memorije“.

Brnabić je ponovila da bez investiranja u kulturu i obrazovanje, nema jakog, modernog društva i jake moderne ekonomije u 21. veku.

„Drago mi je da se još jedne godine Srbija predstavlja u najboljem svetlu“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će prisustvovati i prijemu, koji organizuje Srbija, gde će se, kako je najavila, sresti sa velikim brojem umetnika iz celog sveta i predstavnicima drugih zemalja na Bijenaleu.

Bijenale se ove godine održava pod sloganom „Da živite u zanimljivim vremenima“ (May You Live in Interesting Times).

Prvi jugoslovenski paviljon je otvoren 1938. godine na ostrvu Sveta Jelena u Ðardinima, kao deo većeg kompleksa koji je obuhvatao pet istovetnih izložbenih prostorija.

Na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji biće predstavljeno 90 nacionalnih paviljona.

Za centralnu izložbu, koja će se odvijati u centralnom paviljonu u Ðardinima i u starom Arsenalu, umetnički direktor Ralf Rugof je odabrao 79 umetnika iz svih krajeva sveta.

Platforma Srbija stvara/Serbia Creates, nastala je na inicijativu predsednice vlade, a na predlog njenog Saveta za kreativne industrije.

Ona obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranje Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...