Borba protiv klimatskih promena važna i za zemlje regiona

78

Države Zapadnog Balkana treba da budu uključene u borbu protiv klimatskih promena i pored svih finansijskih izazova sa kojima se suočavaju u procesu tranzicije, jer ti projekti na globalnom nivou imaju veliku finansijsku podršku, rečeno je danas u Šibeniku na Evropskom kupu i kongresu za energiju i životnu sredinu 2019. u organizaciji BSEA.

Direktor odeljenja za Mediteran u Zajednici znanja i inovacije (Climate KIC) Tan Tam je rekao da je u procesu klimatskih promena i energetske efikasnosti bitna svest o tome koja, kako je kazao, treba da postoji od državnog i političkog vrha, do zajednice na najnižim nivoima.

Izveštaj bez presedana grupe stručnjaka UN o budućnosti čovečanstva

Zajednica znanja i inovacije izabrana je od strane Evropske komisije, konkretnije od strane Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju kako bi ojačali kapacitete inovacije na klimatskim promenama. Reč je o globalnom i pan-evropskom projektu.

“Čini mi se da na Zapadnom Balkanu postoji velika svest o klimatskim promenama. Ovde postoje veoma inovativne i inspirativne habove, kao što je slučaj u Sloveniji, Srbiji, na ostrvima po Hrvatskoj, gde se zaista preuzimaju inicijative”, istakao je Tam.

Dodao je da će ekonomska tranformacija regiona praćena klimatskom tranformacijom dovesti do sveobuhvatnih promena na svim nivoima.

On je u razgovoru za Tanjug rekao da postoji pretnja koja sa sobom donose klimatske promene, ali, kako objašnjava, ovo je prilika i da se promeni način na koji živimo na dva načina: da ga učinimo održivim i da uključimo društvenu zajednicu u svemu tome.

Govoreći o ekonomskom uticaju na klimatske promene Tam je kazao da ekonomski razvoj i proces klimatskih promena može i treba da ide paralelno.

“Biti u tranziciji, a istovremeno i u klimatskoj tranziciji je proces koji će svakako doneti više efikasnosti. To će smanjiti i razlike između evropskih regiona i regiona Zapadnog Balkana”, zaključio je Tam.

Vesić najavio izmene gradskih propisa: Ovi su doneti kada je klima bila očigledno drugačija

Zajednica znanja i inovacije u oblasti klimatskih promena i energetske efikasnosti sarađuje sa preko 360 partnera, u saradnji sa Evropskom komisijiom omogućava preko 550 miliona evra za investicije u start apovima, kreiala je 2.000 novih radnih mesta, pokrenula preko 1.000 inovativnih startapova i pokrenula fond od 3,4 milijarde evra za inovativna rešenja u procesu klimatskih promena.

Glavni cilj Zajednice znanja i inovacije na evropskom novou je dovesti emisiju gasova u nacionalnim ekonomijama na evropskom kontinentu na nulu.

Takođe, menadžer za energetsku efikasnost u infrastrukturi, industriji i biznisu u kompaniji GDi Ivan Juras je istakao da postoji sve veća zainteresovanost poslovnih subjekata u regionu za primenu novih inovatnivnih rešenja koji omogućavaju energetsku efikasnost.

Juras kaže da njegova kompanija sarađuje sa partnerima poput kompanije SAP i Majkrosoft, te da se bave pametnim brojilima i softverskim rešenjima koji omogućavaju pametno upravljanje potrošnjom električne energije, gasa, vode i otpada.

On je, takođe, dodao da upravljanje radnom snagom, a ne samo prirodnim i energetskim resursima, putem procesa digitalizacije, dodatno utiče na energetsku efikasnost kompanija i privrednih zajednica.

“Naša kompanija je fleksibilna, jer upravo to i zahteva proceš energetske efikasnosti. Ne nudimo konkretne proizvode, već inovativna rešenja koja prilagođavamo svim subjektima zainteresovanim da postanu deo procesa energetske efikasnosti i klimatskih promena”, zaključio je Juras.

Jurica Gašpar koji je napisao knjigu o svetionicima „Legende svejtla“ održao je prezentaciju o svetionicima i prikazan je istoimeni film.

Naveo je da je knjiga rezultat trogodišnjeg razgovora s preostalim jadranskim svetioničarima i iskustvu autora na svetioniku, kao i da govori o gradnji jadranskih svetionika.

Knjiga predstavlja presek velikog plana Austro-ugarske monarhije da uspostavi mrežu od stotinu svetionika na obali istočnog Jadrana.

Raspadom te monarhije zaustavljena je gradnja komplikovanih i čvrstih objekata za smeštaj svetioničara i njihovih porodica.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...