Povodom odluke o doktoratu Siniše Malog, osvanula ova poruka ispred FON-a (FOTO)

4.107

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, zaključila je nedavno da doktorska disertacija koju je aktuelni ministar finansija Siniša Mali odbranio 2013. godine na tom Fakultetu, nije plagijat.

Ovakva odluka izazvala je brojne reakcije u javnosti, a građanska inicijativa „Ne davimo Beograd“, postavila je ispred zgrade fakulteta tablu kao sovjevrstan vid protesta zbog takve odluke stručne komisije i kao poruku nastavnom osoblju FON-a da osuđuju njihovo postupanje.

„Na ovom mestu 8. maja 2019. godine Fakultet organizacionih nauka je izgubio i ono malo ugleda što je imao. Time je ova zgrada prestala da bude Fakultet. U gašenju fakukteta su učestvovali Siniša Mali, etička komisija i nastavno-naučno veće. Fakultet je uhašen bez pobune“, napisali su iz ove inicijative.

Incijativa „Ne davimo Beograd“ poziva akademsku zajednicu da spreči dalje unižavanje ugleda Univerziteta u Beogradu.

„To je njihova dužnost kao intelektualaca, intelektualki i akademskih građana i građanki. Ukoliko to ne učine, dovode u pitanje ugled i integritet Univerziteta u Beogradu. Studentima i studentkinjama će poslati poruku da su njihovi profesori i profesorke kukavice i da se akademsko poštenje ne vrednuje“, napisali su u saopštenju.

Upozoravaju i da je svojom odlukom, Nastavno-naučno veće omalovažilo rad svih poštenih i vrednih studenata i studentkinja koji su svojim radovima doprineli razvoju nauke.

„Nastavno osoblje Fakulteta organizacionih nauka je uspostavilo opasan presedan koji može imati dalekosežne posledice u oblasti akademskog integriteta na samom Fakultetu ali i celom Univerzitetu u Beogradu“, upozorili su.

Jerkov: Ispitaćemo diplome i doktorate i ko je to omogućio

Inače, stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka zaključila je da doktorat aktuelnog ministra finansija Siniše Malog nije plagijat i predlažu da se Mali promoviše u zvanje doktora nauka.

Stručna komisija, koju su članovi profesori Dejan Erić, Vinko Kandžija, Tomaž Čatež, Dragan Mikerević, da iako postoje određeni propusti oni nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i orginalnost rada.

Komisija smatra da je kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove Srbije i Univerziteta u Beogradu i predlaže da se kandidat Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka.

Komisija u izverštaju, u koji je Tanjug imao uvid, navodi da su sproveli softversku analizu korišćenjem programa Turnitin koji predstavlja „mehaničku“ analizu sličnosti teksta.

„Izveštaj je pokazao da je ukupan indekst sličnosti 16 odsto što se poklapa i sa rezultatima analize obavljene 2014. godine kada je korišćen softver iThenticate“, navodi se i izverštaju i dodaju da je od 153 izvora koje je Mali koristio u radu, devet iskuljučeno jer su objavljeni nakon odbrane doktorata Malog.

„Od preostala 144 izvora samo jedan ima indeks sličnosti od dva odsto, sedam od jedan odsto, a preostalih 136 indeks manji od jedan odsto. Pomenuta struktura identifikovanih izvora upućuje na zaključak da ne postoje elementi sistematskog preuzimanja tuđih tekstova“, navodi se u izveštaju.

Dodaju da su od ukupnog broja indeksa sličnosti isključili neosporne delove, koji se ogledaju u identifikovanim fusnotama i referencama, opšte poznatim stvarima i nazivima zakona, podzakonskim aktima i pretežno pravnim terminima i dokumentima.

„Učešće ovih nalaza se kreće na nivou od oko sedam odsto od ukupnog obima rada, gde je bitno naglasiti da isti nemaju nikakav uticajna na predmet istraživanja, ciljeve , testiranje hipoteza, rezultate i naučni doprinos disertacije“, navodi se u izveštaju.

Navode da su identifikovali određene propuste u citiranju pojedinih izvora literature kada u radu gotovo da nisu korišteni znakovi navoda u obeležavanju pojedinih delova teksta.

„Kandidat je u samo dva od 126 slučajeva korišćenja znakova navoda upotrebio za citiranje odgovarajućih delova teksta. Sve ostalo korišćeno je za citiranje izvora literature i pojedinih termina.Postoje delovi teksta gde su morali da se koriste znaci navoda, a ukupan obim rada za koji je stručna komisija identifikovala ovaj propust je sedam odsto“, navodi se u izveštaju.

Izvor Infobrif Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...