Radojičić sa predstavnicima UNESKO-a o gondoli: Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi….

69

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da UNESCO nema eksplicitan stav o tome da li bi izgradnja gondole na Kalemegdanu uticala na to da li će se Beogradska tvrđava naći na listi svetske kulturne baštine i ocenio da bi izgradnja žičare bila dobra za Beograd, kao i da je taj projekat politizovan.

Zoran Radojičić navodi navodi da je razgovarao sa predstavnicima UNESKO -a.

„Razgovarao sam sa predstavnicima UNESKO -a koji kažu da niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da li će žičara uticati na to da li će Tvrđava ili bilo koji drugi deo Kalemegdana biti pod zaštitom UNESKO-a. Nema eksplicitnog stava o tome“, rekao je Radojičić novinarima u rezidenciji ambasade Finske gde je učestvovao na seminaru o pametnim gradovima.

Odgovarajući na pitanje da li će Grad Beograd promeniti planove o izgradnji gondole uzimajući u obzir stav organizacije „Evropa Nostra“ da bi radovi bili invazivni po kulturno nasleđe i da je nezamislivo da se Tvrđava nađe na UNESKO-voj listi, ako se izgradi žičara, gradonačelnik je izrazio uverenje da bi gondola bilo dobra za Beograd i da može da se realizuje na pravi način i na dobrobit Beograđana.

„Žao mi je što se svaka ideja, koja ima više ili manje pozitivnih aspekata, na kraju politizuje. Kada se ta priča prvi put pojavila u kampanji, nisam očekivao da to može da se politizuje do ove tačke“, rekao je Radojičić.

Upitan da li će se odazvati pozivu predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća da se sastane sa građanima te opštine, koji se protive rekonstrukciji Trga republike, Radojičić je rekao da smatra da treba razgovarati sa onima koji su konstruktivni i koji će prihvatiti odluku većine.

Primetio je da se i taj projekat sada politizuje, kao i da se rekonstrukciji Trga republike niko nije protivio kada je taj projekat prolazio kroz neophodnu zakonsku proceduru.

„Nije mi jasno zašto se i ovo koristi za politizaciju i blokiraju radopvi sada, kada se došlo do određene tačke“, rekao je Radojičić.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...