Tači: Doneti odluku bez odlaganja; Đurić: Eskalacija agresije

32

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da Tačijevo promovisanje takozvane velike Albanije predstavlja „šamar“, ne samo Srbiji, već čitavoj slobodoljubivoj Evropi, i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi „ratoborno i anticivilizacijsko“ ponašanje predsednika privremenih prištinskih institucija i „prištinske vrhuške“.

„Nadam se da će međunarodna zajednica, posebno onaj njen deo koji je do sada zatvarao oči pred nestašlucima Prištine, konačno naći prave reči da osudi ratoborno i anticivilizacijsko ponašanje Hašima Tačija i prištinske vrhuške“, naveo je Đurić.

On je upozorio da „eskalacijom njihove agresije i neodgovornosti“ nije ugrožen samo srpski narod, već čitav zapadni Balkan i čitava Evropa.

Ðurić je ocenio da je Tači, samo dan nakon što je slobodoljubivi svet obeležio Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, još jednom nedvosmisleno poručio da mu evropske i antifašističke vrednosti nisu sasvim bliske.

„Tačijevo promovisanje takozvane velike Albanije, iako je zaodenuto u navodnu želju za liberalizacijom protoka ljudi, robe i kapitala između Albanije i samoproglašenog Kosova, jeste šamar, ne samo Srbiji, već čitavoj slobodoljubivoj Evropi koja želi stabilnu budućnost, mir i zajednički prosperitet“, poručio je Ðurić.

Prema njegovim rečima, Tači je, kao jedan od zagovornika stvaranja trgovinskih barijera u regionu, poslednji koji ima pravo da se predstavlja kao političar, čiji je interes rušenje barijera.

Ðurić je dodao da veruje da čak i sponzori samoproglašene kosovske nezavisnosti to sve više uviđaju.

On je to rekao nakon što je Tači iskoristio povratak u Prištinu, iz Tirane, sa regionalnog samita Brdo Brioni, da ponovo promoviše ideju uklanjanja granice između Albanije i tzv. Kosova, iako je reč o međunarodno priznatoj granici između Albanije i Srbije.

„Prešao sam granični prelaz Morine, koji nepravedno deli Kosovo i Albaniju. Ova granica je određena van volje Kosova i Albanije“, napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da „Kosovo i Albanija treba da imaju slobodu kretanja i robe u skladu sa evropskim standardima“, i pozvao institucije u Tirani i Prištini da budu „hrabre i donesu takvu odluku bez odlaganja“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...