Rusija je poslala žalbu NASA, evo šta su otkrili u svemirskoj stanici

102

MOSKVA – „Spejsiks Kru Dragon“ (Zmaj), letelica koja dostavlja zalihe svemirskim stanicama, očigledno je sa sobom donela i „duh zabave“, i to pri svojoj prvoj poseti Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Rusija je poslala žalbu NASA o ovoj „čudnoj situaciji“, piše PT, prenosi b92.net.

Incident se dogodio početkom marta, kada je posada „Zmaja“ stigla na IŠ, izjavio je u petak za RIA Novosti šef Centra za obuku kosmonauta Pavel Vlasov.

Kako je to bio probni let, brod je bio bez posade i nosio je teret sa zalihama, kao i lutku astronauta umesto stvarne posade.

Početkom marta posada stanice je primetila jak miris alkohola i obavila neke testove, pri čemu je otkrila neuobičajeno visoku koncentraciju izopropilnog alkohola u vazduhu – oko 6 miligrama po kubnom metru.

NASA u poslednjem minutu odložila lansiranje rakete

Pre dolaska posade „Zmaja“, koncentracija je bila samo delić miligrama, kaže Vlasov.

Kosmonauti su morali da koriste sisteme za prečišćavanje vazduha, uspevši na taj način da dovedu koncentraciju na 2 miligrama.

Ruski organi podneli su žalbu NASA o pitanju izopropila. Američka svemirska agencija oglasila se povodom ove situacije, opisujući incident kao „zanimljiv“, ali ne i opasan za stanicu i njenu posadu.

„Spejsiks“, takođe, sarađuje u istrazi misteriozne afere sa alkoholom, kaže NASA.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...