Manifestacija „Grad Evrope“ na Trgu Nikole Pašića (FOTO)

72

BEOGRAD – Istorija, tradicija, kultura i kuhinja država članica Evropske unije danas su predstavljeni u „Gradu Evrope“ na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, na manifestaciji kojom se obeležava Dan Evrope.

Raznolikost EU predstavljena je i kroz zanimljive muzičke i scenske nastupe zemalja članica, a u dečjem kutku su organizovane zabavne i edukativne aktivnosti za decu.

Nacionalna obeležja svojih država predstavile su 22 članice EU, a manifestaciju su otvorili šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Kristina Popa i košarkašica Nataša Kovačević, uz poruku da je EU sa Srbijom svaki dan i da je raznolikost najvažnija vrednost Evrope.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je građanima da i današnja manifestacija treba da bude most između Srbije i Nemačke.

 

FOTO TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ bg

„Želimo da vam pokažemo šta Evropa znači, njenu raznolikost i šarenolikost i to želimo da uradimo kroz dijalog sa vama“, rekao je Šib.

Na scenu je potom izašao saksofonista iz Novog Zelanda koji živi u Nemačkoj sa svojim bendom „Kafana boys“, a svirali su srpsku kafansku muziku.

Amabasador Finske Perti Ikonen rekao je na skupu da 70 odsto građana te zemlje podržava članstvo u EU, jer su prepoznali sve prednosti koje im pruža poput slobode putovanja, slobode rada širom EU, studiranja, kulturne razmene, boljeg životnog standarda.

On je istakao da će Finska, kada 1. jula preuzme predsedavanje Savetom EU, podržavati zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU.

 

FOTO TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ bg

Na štandu Francuske, posetioci su mogli da provere znanje tog jezika, kao i da se informišu o studijama u Francuskoj i različitim aktivnostima francuske ambasade.

Mađarska je predstavila svoju nacionalnu kuhinju, kao i poznata bela i crna vina, koja su posetioci mogli da degustiraju.

Švedska je građanima omogućila da urade kviz o životnoj sredini, a kao nagradu mogu da osvoje njihove poslastice – organske čokoladice i sok.

“Naš cilj je da podignemo svest o zaštiti životne sredine”, rekao je predstavnik švedske ambasade Tanjugu.

Radojičić sa predstavnicima UNESKO-a o gondoli: Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi….

Hrvatska je posetiocima predstavila njihove poznate slatkiše, poput bajadera, dok su Beograđani na štandovima Slovenije i Grčke mogli da čuju sve informacije o tim zemljama i da se informišu pre putovanja.

I druge zemlje, članice EU, predstavile su najznačajnija nacionalna obeležja, narodnu nošnju, suvenire, zastave i domaću štampu.

Fabrici i Radojičić su obišli sve štandove, probali nacionalne specijalitete, razgovarali i fotografisali se sa prolaznicima.

Oni su okušali svoju sreću i talenat na košarkaškom terenu gde su šutirali na koš zajedno sa Natašom Kovačević.

 

FOTO TANJUG /SAVA RADOVANOVIC/ bg

Budući da će Srbija ovog leta organizovati Evropsko košarkaško prvenstvo za žene sa Letonijom, Grad Evrope ima i teren za košarku na kojem posetioci mogu da se takmiče u bacanju na koš i osvoje vredne nagrade, uključujući i bicikl koji je dizajniran i proizveden u Srbiji.

Grad Evrope posetili su i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka pokreta Suzana Grubješić.

Crnobrnja je za Tanug rekao da je važno da građani Srbije razumeju Evropsku uniju, naš evropski put, ali i pojedine probleme sa kojima se EU suočava.

„Treba da budemo strpljivi. Možda cemo biti u čekaonici EU malo duže, ali ćemo ući u Uniju“, poručio je Crnobrnja.

Dan Evrope se obeležava 9. maja, kao podsećanje na Šumanovu deklaraciju, kojom je na taj dan 1950. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman predložio saradnju Nemačke i Francuske na polju proizvodnje uglja i čelika.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...