Da li vas plaši ili nervira kada vaš pas proizvodi ovaj zvuk?

Pažljivo reagujte - ovo ponašanje može biti pokazatelj ztravstvenog problema, posebno kod ženki.

739

Psi često ližu – hranu, druge pse, vlasnike, sebe. I, dok je njihovo lizanje ljudi najčešće izraz ljubavi, lizanje sopstvenig tela može ukazivati na neke ozbiljne probleme.

Ako ste primetili da vaša ženkica često liže svoj intimni predeo, trebalo bi da se upoznate sa mogućim uzrocima ovakvog ponašanja, kako biste mogli i adekvatno da reagujete.

– Ženke dostižu polnu zrelost između 6. meseca i prve godine života.

Jedan od razloga lizanje intimnog područja dolazi upravo sa polnom zrelošću i potiče iz potrebe ženke da sebi pruži zadovolljstvo, poput masturbacije kod ljudi.

Ova aktivnost može se javiti povremeno i trajati nekoliko sekundi ili minuta. Ipak, ako se javlja prečesto, predugo traje, ponavlja se opsesivno ili dovodi do iritacije vagine, važno je potražiti mišljenje i pomoć stručnjaka.

– Kod ženskih pasa lizanje vagine može biti pokušaj oslobađanja od snažnog stresa ili anksiiznosti koju pas oseća.

U ovim sutuacijama najvažnije je da obratite punu pažnju na otkrivanje uzroka stresa, jer će rad ma njemu dovesti i do pozitivnih promena u ponašanju.

– Hormonska neravnoteža takođe može biti uzrok lizanja kod ženki.

Ovo se često dešava kod ženki koje još uvek nisu sterilisane, i takođe predstavlja situaciju u kojoj treba zatražiti mišljenje veterinara.

– Ako lizanje vagine prati pojava belog ili žućkastog gnoja, ovo može ukazivati na niz zdravstvenih problema, od kojih su najčešće bakterijske ili gljivične infekcije.

U ovakvim situacijama neophodno je da psa što pre povedete veterinaru, kako bi prepisao odgovarajuću terapiju.

– Ako je pas u periodu teranja, a primećujete da pojačano liže svoje intimno područije, možete primetiti i povremeno oticanje ove oblasti.

-Ipak, ako primetite otok, a pas nije u periodu teranja, uzrok može biti infekcija urinarnog trakta.

Ovakva infekcija obično je praćena i drugim simptomima, kakvi su: pojačano mokrenje, gubitak apetita, otok, pojačano lizanje, loše raspoloženje.

Lizanje intimnig područija može ukazivati i na pojavu ciste, tumora i sličnih, ozbiljnijih zdravstvenih problema, koje samo veterinar može da dijagnostikuje i prati.

Zbog toga je važno obratiti mu se blagovremeno ukoliko sumnjate na neki od ovih problema.

Istraživanje potvrdilo: Braon labradori su skloniji bolestima

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...