Srbija dobija najsavremeniji klinički centar i novi urgentni centar

150

Izgradnja novog kliničkog centra u Beogradu počela je pre pet meseci, objavila je RTS.

Taj posao bi trebalo da bude završen za dve godine, a dogradnjom nove kule i rekonstrukcijom postojeće biće obuhvaćeno 130.000 kvadratnih metara. Vrednost radova je 110 miliona evra.

Izvršni direktor komanije „Delta inženjering“ koja je izvođač radova, Slavoljub Korčakoski, kaže da je prilikom sklapanja ugovora u planu bila rekonstrukcija 59.000 kvadratnih metara starih objekata i izgradnja nove kule u iznosu od 27.000 kvadrata.

„Trenutno se nalazimo na izgradnji šeste etaže kule, od ukupno deset etaža koliko je planirano“, kaže Korčakoski.

Budući da je zgrada stara četrdesetak godina, Korčakoski navodi da se radi na ojačanju samih stubova i temelja kule i prilagođavanju konstrukcije novim zahtevima kako bi objekat bio savremen kako to bolnice zahtevaju.

„Tadašnja zgrada to nije mogla da izdrži, tako da mi sada to rekonstruišemo“, dodao je Korčakoski.

Naveo je da će do kraja projekta biti utrošeno oko 20.000 kubika betona, oko 2.000 tona armature, biće preko 700 tona vazduhovodnih kanala.

„U ovaj objekat će biti ugrađeno preko 1.000 kilometara kablova, što je otprilike razdaljina kao odavde do Milana“, dodao je Korčakoski.

Ukazao je da se trenutno radi i na pristupnoj saobraćajnici između Hitne pomoći i Kliničkog centra. „Pošto je Klinički centar zagušen uskim saobraćajnicama, konačno posle više godina omogućićemo normalan protok saobraćaja“, naglasio je Korčakoski.

U avgustu 2021. godine je planiran završetak radova i tada će Srbija dobiti najsavremeniju bolnicu sa više od 900 kreveta, 30 novih operacionih sala i novi urgentni centar.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...