Nemačkoj hitno potrebno više od milion radnika, za ovim zanimanjima je najveća potražnja

687

U prvom kvartalu 2019. u Nemačkoj je bilo nepopunjeno 1,38 miliona radnih mesta, što je gotovo 200.000 više nego u istom periodu prošle godine.

Ovo je danas saopštila Savezna agencija za zapošljavanje navodeći da je najveća potražnja i dalje za kvalifikovanim radnicima srednjoškolskog obrazovanja.

„Tržište rada je i dalje osetljivo. Privredni rast bi mogao oslabiti. Broj nepopunjenih radnih mesta je početkom godine opao, ali to je povezano sa sezonskim kretanjima. U poređenju sa prošlom godinom zabeležen je porast potražnje za radnicima“, rekao je Aleksander Kubis iz Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB), koje je povezano s Agencijom za zapošljavanje, prenosi Index.hr.

Prema najnovijim podacima, na 170 nezaposlenih dolazi 100 nepopunjenih radnih mesta. Najveća potražnja je u sektoru uslužnih delatnosti, iza kojih sledi građevinarstvo i zdravstvo.

Najveća je potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom, ali i dalje vlada velika potražnja za inženjerima u sektoru hemije, mašinstva i građevinarstva. Porasla i potražnja za radnicima bez kvalifikacije.

U Nemačkoj živi skoro 11 miliona ljudi koji nemaju nemačko državljanstvo. Svake godine ga dobije više od 100.000 stranaca. Uprkos tome, Nemačka proteklih decenija sebe nije smatrala useljeničkom državom.

Evo čime se bavi nemačka kompanija koja stiže u Srbiju

Od početka iduće godine bi to trebalo da se promeni. Dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice EU trebalo bi da olakša novi zakon o doseljavanju stručne radne snage koji se upravo nalazi u zakonodavnoj proceduri.

Ako taj zakon stupi na snagu, u Nemačku će moći da se dosele svi koji imaju ugovor o radu i stručnu kvalifikaciju za taj posao.

Više se neće prvo proveravati da li na tržištu rada eventualno postoji neki Nemac ili državljanin EU koji bi imali pravo prvenstva zapošljavanja. Dakle, svako ko ima neku kvalifikaciju i poslodavca – može da dođe.

Može se doći i bez ikakvog ugovora, na šest meseci kako bi se na licu mesta tražio posao. Tokom tog vremena došljak mora sam da se izdržava. Takvo pravo su do sada imali samo fakultetski obrazovani, a sada će moći i ostali sa bilo kojim stepenom stručne spreme.

Izvor Index.hr
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...