Svi ga napadaju, ali Huawei u Britaniji zapošljava više od 25.000 ljudi

Kineska kompanija osetno doprinosi ekonomiji Britanije

100

Uprkos velikim pritiscima SAD, Huawei i dalje posluje uspešno na Zapadu, a prema jednom izveštaju kineski tehnološki gigant doprineo je GDP-u Velike Britanije sa 287 miliona funti 2018. godine, preneo je Telegraph.

Studiju je izradio Oxford Economics, a naručena je krajem prošle godine. Prema njoj, kineska firma podržava više od 26.000 poslova u Britaniji. Ipak, mesto Huaweija u izgradnji 5G mreže u toj zemlji i dalje je pod znakom pitanja, zbog navodnih bezbednosnih problema, iako je vodeći operater te zemlje Vodafone, uslovno rečeno, stao na stranu Kineza.

Zapad navodi da iza Huaweija stoji kineska vlada i da bi oprema te kompanije mogla da služi za špijunažu vladinih i vojnih službenika SAD i njenih saveznika. Za takve tvrdnje do sada nije iznet nijedan dokaz.

Huawei je sada drugi najveći proizvođač mobilnih telefona u svetu, a lider je na tržištu opreme za izgradnju 5G i mreža novih generacija.

Nacionalni savet za bezbednost sastao se prošle nedelje i na njemu je razgovarao o ulozi Huaweija u izgradnji nove telekom strukture u Britaniji. Premijerka Tereza Mej bila je navodno „za“, dok su neki drugi članovi vlade bili „protiv“. Konačna odluka još nije doneta, ali je ranije navođeno da će kompaniji biti dozvoljeno da radi, ali uz ograničenja.

Izveštaj Oxford Economicsa navodi da Huawei doprinosi ekonomiji Kraljevstva kroz mešavinu direktnih aktivnosti firme, poreza na dodatnu vrednost kroz svoje lance snabdevanja, kao i na potrošnju svojih zaposlenih i dobavljača.

Izveštaj je objavljen pred Partnerski samit, koji treba ove nedelje da se održi u Londonu.

Direktor Huawei UK, Andrew Cahn rekao je da kompanija ostaje „potpuno posvećena“ Britaniji.

„Britanija ima izuzetnu reputaciju u uzgajanju poslovnog rasta i predvođenju inovacije, a mi smo izuzetno ponosni na naš odnos sa partnerima u UK. Huawei je imao mnogo uspeha u pomaganju britanskim telekomima da izgrade mrežu. Ostajemo potpuno posvećeni Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovo je jedno od naših najvažnijih tržišta globalno i potpuno smo spremni da mu pomognemo da ostane lider među novim tehnologijama“, rekao je Cahn.

Izvršni direktor Huawei UK-a, Jerry Wang rekao je da se kompanija i dalje nada da bude deo 5G mreža ubuduće.

„Ovi izveštaji dokazuju vrednost Huaweija i doprinos ekonomiji UK. Vlada Britanije je u sklopu svoje Industrijske strategije rekla da želi da živi na prednjoj digitalnoj granici, sa svim fiber optičkim kablovima, novim 5G mrežama i pametnim tehnologijama. Ponosni smo na ulogu koju smo imali u razvoju britanske digitalne infrastrukture i ostajemo posvećeni tome da budemo snažni i inovativni partner našim mušterijama“, rekao je Wang.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...