Učenici štrajkovali glađu zbog premeštaja vaspitača, Ministarstvo objasnilo situaciju

33

U Domu učenika srednjih škola u Kraljevu vaspitna grupa profesora-vaspitača Gorana Bulatovića, koji je zbog zdravstvenih problema premešten na administrativne poslove u istom domu, solidarisala se sa vaspitačem i zatražila da im Bulatović ostane pedagoški rukovodilac grupe.

Reč je o ustanovi u kojoj se krajem prošle godine dogodilo vršnjačko nasilje, zbog čega je jedan učenik isključen iz doma.

N1

Tada je pokrenuta procedura protiv službenih lica, od vaspitača do direktora doma, u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti zaposlenih.

To je, između ostalog učinjeno i protiv profesora-vaspitača Gorana Bulatovića.

Tokom procedure Bulatović je tražio status invalida druge kategorije od inspekcije rada, što mu je i odobreno. Na taj način više nije mogao da obavlja funkciju profesora-vaspitača u domu sa grupom, jer nije u mogućnosti da radi tokom noći i prekovremeno.

N1

S obzirom na to da je vrsta posla profesor-vaspitač u domu takva da mora da ima i tu vrstu smena, kao i njihovu rotaciju, Bulatoviću je ponuđen posao u administraciji doma, sa istom platom, odnosno koeficijentom.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je sugerisalo i da Bulatović nastavi da i dalje održava vaspitni kontakt sa decom iz doma.

Smatramo da je to važno jer je uloga vaspitača, kao drugog roditelja, veoma značajna, čvršća i potpuno drugačija od one koju ima redovan profesor koji drži čas, navode u Ministarstvu.

N1

Kako to deci nije objašnjeno na pravi način, već im je rečeno da gube vaspitača, smatramo da je došlo do izvesne manipulacije decom.

Ministarstvo će se potruditi da nađe najbolji način da Bulatović ima izvesne pedagoške kontakte sa budućim profesorom-vaspitačem koji će da ga nasledi, kao i sa decom u domu, poručili su u saopštenju, uz opasku da će Bulatović morati da prihvati da radi administrativne poslove koje, zbog svog zdravstvenog stanja, jedino može i da radi.

N1

Uprava doma je postupila u skladu sa zakonom i procedurama, ali je mogla da ima više pedagoškog senzibiliteta kada je reč o Bulatoviću i njegovoj vaspitnoj grupi, kažu u Ministarstvu, a s obzirom na to da direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu ispunjava uslove za penziju, kao i da su se u toj ustanovi već dogodila dva incidenta za redom, biće, dodaju, pokrenuta procedura za izbor novog direktora.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...