Urnebesan post posle kog više nećete imati nijednu nedoumicu oko letovanja u Grčkoj!

180

Da je Grčka najpopularnije letovalište Srba, znaju i vrapci na grani, a najviše željenih informacija dobijaju na takozvanim „grčkim grupama“ na društvenim mrežama.

Od aprila do septembra ove grupe dobijaju „more“ pitanja, iz godine u godinu istih. Jedan član Fejsbuk grupe „GRČKA – grupa za turiste“ je pokušao da predupredi sve koji bi želeli da postave neka od najčešćih pitanja.

To je, bez sumnje, uradio na informativan, ali i duhovit način.

Idemo redom:

1. Nei Pori i sve vezano za Nei Pori.

2. Pasoš mi ističe u septembru, a uplatili smo odmor u avgustu, da li moram da vadim novi?

3. Pasoš mi važi do jula 2025. ali sam se udala, pa mi nije novo prezime u pasošu, da li ću imati problem?

4. Ima li meduza?

5. Putujem na odmor sa psom, šta mi je sve potrebno?

6. Dvoje odraslih i dvoje dece, četiri i dve godine, šta preporučujete?

7. Gde je najbolji giros u…?

8. Šta da koristim protiv alergije na sunce?

9. Da li ima megamarketa u…?“

1. Nei Pori = Sutomore

Youtube

„Teme vezane za Nei Pori su toliko puta prežvakane, sve rasčlanjeno u sitna crevca, mapirana svaka ljuljaška i klackalica u njemu, svaka pekara i prodavnica. Ako čovek prosečne inteligencije ode na pretragu i iščita sve što je napisano, imaće osećaj da je bio u istom iako nikada nije mrdnuo južno od Niša.

Pa da rezimiramo, letovalište popularno u Srba, skoro kao Sutomore, idealno za porodični odmor sa malom decom. The end“, smatra autor objave.

2. Ne krećite na put ako pasoš nije kako treba

„Od 19.07.2013. godine, uslov za ulazak državljana Srbije u bilo koju članicu EU je da poseduju putnu ispravu koja je izdata u poslednjih deset godina i koja mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma za napuštanje teritorije članice EU. Putnici koji ne ispunjavaju ove kriterijume biće vraćeni sa granice.

Tako kažu uredbe. I nije tačno, kako neki napisaše, da carinika mrzi da gleda, ili da ćete ga šarmirati… Ne krećite na put ako pasoš nije kako treba, prosto, da se izbegnu neprijatnost“, savetuje autor.

3. „Carinika zabole da li putuješ s kolegom ili ljubavnikom“

Youtube

„Udala si se, imaš novo prezime, a nisi promenila pasoš koji je važeći još nekoliko godina. Prvo, čestitamo. Je l’ se isplatila svadba? Niste u minusu, a? Niste? Odlično, to je retkost danas. Je l’ se svekrva opružila za debelu zlatnu ogrlicu i minđuše? Jeste? Pa bravo, u zdravlju da ih nosiš! Što se pasoša tiče, biometrijski je, važeći, tako da carinika zabole da li si ti u vanbračnoj zajednici, putuješ sa kolegom ili ljubavnikom. Uživaj, odmaraj, ali ne nosi taj poklon od svekrve, da ga ne ukradu, pupu, daleko bilo!“

4. Meduza? Morska životinja. Živi u moru

„Ima meduza. To su morske životinje, dakle, žive u moru. Indikator su čiste vode. Ne treba ih vaditi, dirati, ubijati. Mediteranska meduza, Cotyloriza tuberculata je najčešća. Podseća na golemo prženo jaje kad se gleda odozgo, potpuno bezopasna, skroz na skroz. Pa i ako malo ožari, nije smak sveta. Ne pišati po opečenom delu tela, dvadest prvi vek je, aman.“

5. Lakše Lajka u svemir nego Fifi na more

Pixabay

„Odmor sa kucom. Imate nafrizirano belo psetance, kome ste ‘mama’, a koga neće da pričuva vaša biološka majka, u drugaricu nemate povrenja ili naprosto, nećete deset dana, ma ni deset minuta da budete bez svog ‘čeda’. Prvo, jedva ste našli apartman gde može fifika, je l’ da? Drugo, šta poneti? Hranu obavezno, i nekoliko stvari na koje vas tera zakon.

Za putovanje u Grčku, neophodno je da je pas bude vakcinisan protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti.

48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu koja nije starija od 48h, da je kuca zdrava.

Titar antirabičnih antitela od najmanje 0.5 I.U./ml, urađen u referentnoj laboratoriji. Sve to, uz uverenje republičke veterinarske inspekcije i kučeći pasoš, tako da imate papira kao Lajka pre nego što je krenula put Meseca, i konačno Fifi može da krene put Grecije. Naravno, nafriziran.“

6. Odmor sa malom decom

Pixabay

„Osim Zakintosa, Kavosa i nekih ostrva, gde je letovanje koncipirano tipa red žurki, red alkohola i ekstrazija, red pijanih i upovraćanih Engleza koje leže na ulici, i tako 24 sata u krug, sva ostala mesta su prilagođena za letovanja sa malom decom. Svugde će se naći neki parkić, luna park i ona čuda na duvanje gde ćete imati zanimaciju za vaše naslednike. Ponesite dovoljno para za krokodile, flamingose i jednoroge, pištolje na vodu, brodiće i sve druge mamipare, koje će vam sigurno mališani tražiti.

Mislim da je najvažnije naći mesto gde je pedijatar dostupan 24h, jer sve ostalo može da se kupi.“

7. Nemoj da te mrzi da čekaš giros

wikimedia

Najbolja preporuka za dobar giros je gužva. Gde god vidiš kolone ljudi da čekaju da se oslobodi sto, tu ‘vataj red. Ako ima deset konobara koji padaju na nos i dovikuju se, na pravom si mestu.

A gde debela Grkinja nezainteresovano gleda u daljinu, čačka nos ili gladi brkove, a konobari imaju vremena da puše, tu nešto nije kako treba, zaobiđi.

8. Ne igrajte se sa alergijom

„Čuvena pitanja vezana za alergiju na sunce, česta koliko i sama alergija. Odgovori najčešće na bazi ljute alternative, maslinovog ulja, bobica, zrnevlja i kojekakvih gluposti koje mogu da naprave samo gore. Polimorfne svetlosne erupcije su najčešći oblik kožne reakcije na sunce. Tretiraju se sa SPF 50, antihistaminikom i/ili topikalnim kortikosteroidom. Šta kombinovati od ova tri elementa, određuje samo i iskljućivo lekar!“

9. Uvek ima gde da se potroši para

Pixabay

„I na kraju, koliko god će neke da zaboli duša što jedan brend megamarketa nema svoje radnje u svakoj naseobini koja se bavi turizmom, nije smak sveta. Ima „Masoutis“, „Vasilopulos“, „Galaxias“, koji su vrlo konkurentni i često jeftiniji. Ima malih radnji, piljarnica, pijaca, uličnih prodavaca. Svako će naći mesto da potroši novce, kupi neko dobro vino ili pivo, malo voća i neki slatkiš. Jer šta ti više treba, pored mnogo sunca i nekoliko ouza?!? Zanimljiv, vreo i slan odmor vam želim. Da razbijete koji tanjir, valja se. Živeli!“, zaključuje autor objave, koja je zavredila mnoge pozitivne komentare.

Uvode se velike promene: Inspektori će dolaziti kao „tajni kupci“, a evo šta agencije više neće smeti da rade

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...