Evo čiji aerodrom je najbolji na svetu

125

BRISEL – U EU se nalazi osam od deset najgorih aerodroma u svetu, pokazalo je novo istraživanje vodeće grupe za zaštitu prava putnika.

Istovremeno su samo tri od deset najboljih svetskih aerodroma u zemljama EU.

Aerodromi u Francuskoj, Malti, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji i Britaniji spadaju među globalno najgore po uslugama, uključujući poštovanje vremena leta.

Rang lista je napravljena na osnovu službenih podataka o letovima i istraživanju koje je obuhvatilo 40.000 putnika, prenosi Beta.

ErHelp, grupa koja tvrdi da je vodeći svetski stručnjak za prava putnika, zaključila je da je aerodrom Portela u Lisabonu najgori među 132 vazdušne luke u svetu obuhvaćene istraživanjem.

Holandski aerodrom u Ajndhovenu je na 130. mestu, aerodrom u Bukureštu je 129, Međunarodni aerodrom na Malti 128, aerodrom u Mančesteru 127, pariski Orli 126, aerodrom u Portu 125. a londonski Getvik 123.

Kriterijum verovatnoće da let bude na vreme, izračunate na osnovu statističkih podataka, doprinosi ukupnom skoru sa 60 odsto a usluge za potrošače (rad službi za korisnike, redovi, čistoća) i mogućnosti za obrok i kupovinu na aerodromu sa po 20 odsto.

ErHelp je istraživao samo „popularne aerodrome” i one za koje je mogao da prikupi dovoljno podataka.

Rang lista je pokazala da je najbolja vazdušna luka u svetu, kao i godinu dana ranije, katarski međunarodni aerodrom Hamad, a sledi aerodrom u Tokiju.

Među deset najboljih su samo tri iz EU: atinski međunarodni aerodrom je na trećem mestu dok je 2018. bio drugi, peti je aerodrom u Gdanjsku, a deveti Tenerife nort.

Stručnjaci za avijaciju rekli su da, s obzirom da kriterijum leta na vreme ima tako veliki udeo u ukupnom skoru, ne čudi što su Hamad, Atina i Tenerife tako dobro pozicionirani jer na njima gotovo da nema kašnjenja zbog vremenskih prilika.

Nepovoljne vremenske prilike razlog su što među deset najboljih aerodroma nema američkih na kojima su uobičajena kašnjenja zbog nevremena.

Najbolje plasirani američki aerodrom je onaj u Atlanti, na 34. mestu.

Podaci Eurostata pokazuju da je svako šesto putovanje u EU u 2017. obavljeno avionom odnosno da je registrovano 218 miliona putovanja avionom od ukupno 1,3 milijarde.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...