Evropska poslanica iz Hrvatske uputila pismo Vučiću

107

Poslanica u Evropskom parlamentu i potpredsednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić uputila je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić, prenosi RTS.

Pismo se odnosi na nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u kojem se od srpskih vlasti traži da dva člana Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta i Petar Jojić budu poslati u Hag.

Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da će suđenje Radeti i Jojiću biti predato srpskom pravosuđu, zbog realne mogućnosti da utiču na svedoke.

„Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda jer su u slučaju protiv Vojislava Šešelja pretili i pokušavali podmititi svedoke. Prema zaključku Višeg suda, Srbija nema obavezu izručivanja okrivljenika za nepoštovanje suda i uticanje na svedoke, dok je Radeta novinarima izjavila kako dragovoljno neće otići u Hag te time bacila rukavicu srbijanskom predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić“, prenosi Indeks.

„Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obavezama i želite li doista Srbiju što pre videti u Evropskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi?“, upitala je Tomašićeva na kraju pisma.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...