Klačar ocenio zašto bi razgovor između vlasti i opozicije odgovarao obema stranama

88

Protesti dela opozicije okupljeni oko Saveza za Srbiju neće više biti masovni, već će preći u drugu fazu gde će biti prisutni manji pritisci na vlast i akcije ograničenog dometa, smatra izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Klačar u intervjuu za B92 kaže da oni gube zamah prvenstveno zato što su organizatori ispunili pojedine važne ciljeve, zbog promene političkog konteksta i zbog toga što, kako objašnjava, „opozicija u momentu nastanka i kasnije kulminacije protesta nije imala do kraja razrađenu strategiju srednjeročnog delovanja“.

Klačar je ocenio da će se neki oblici protesta zadržati samo u većim gradovima, ili u sredinama gde postoje snažne lokalne inicijative, poput Požege.

Prema njegovim rečima, i učesnici i organizatori protesta su vrednosno i ideološki raznorodni, i ističe da „nekoherentna grupa vrlo teško postiže konsenzus oko ključnih zatheva“.

„Čini se, što je paradoks, da su sadašnji zahtevi zajednički imenitelj za sve učesnike ali oni ujedno dolaze kada su protesti izgubili na zamahu“, rekao je Klačar.

On navodi da je uloga opozicije uvek bila važna na protestima, ali da je na početku bila jača uloga javnih ličnosti.

Odgovarajući na pitanje o budućnosti Saveza za Srbiju, kada je jedan od lidera Dragan Ðilas formirao svoju stranku, Klačar ističe da je SZS više taktički oročenog karaktera, a manje strateški savez.

„Tako da formiranje Stranke slobode i pravde ne može imati nekog posebnog uticaja a sasvim sigurno ne lošeg. Formiranje stranke je važno samo zbog unutrašnje raspodele političke moći unutar opozicije, a važno je i za samog Ðilasa koji je ključni faktor u SZS a bio je bez stranke (za razliku od ostalih konstituenata), što je za njega moglo da bude izazovno u budućnosti“, rekao je Klačar.

Ocenio je da bi razgovor između vlasti i opozicije odgovarao obema stranama.

„Srpskoj naprednoj stranci odgovaraju, jer im ne odgovara bojkot izbora. Opoziciji odgovaraju jer bi na taj način mogli da uspešno završe ove proteste i svoju energiju usmere na buduće izbore. Problem je što su šanse za razgovore vrlo slabe jer SNS ne želi da napravi ustupak, a opozicija ne želi da se vrati u parlament“, kaže Klačar.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...