Ministar Nedimović potpisao: Krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, evo koji su uslovi

502

Poljoprivredni proizvođači moći će u drugoj polovini godine da koriste kredite Poštanske štedionice za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, sa rokom otplate od 20 godina, sa povoljnim kamatnim stopama.

To će omogućiti Memorandum o kreditiranju kupovine poljoprivrednog zemljišta, koji su danas na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić.

Nedimović: Uskoro će proizvođači mleka iz Srbije prvi put moći da izvoze u Kinu

Moći će da bude kupovano privatno poljoprivredno zemljište, ali ne i državno, koje će moći da bude otkupljivano tek nakon izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu u svojini države.

„Konkretno, ako neko može da kupi dva, tri hektara zemlje, to će moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima, na 20 godina rokom otplate, da dobije grant od države od 12.000 evra, da zasadi dva, tri hektara voća, ili uspostavi plasteničku proizvodnju i stane na svoje noge. Poljoprivrednik koji kupuje zemljište na kredit, nije potrebno da da tatinu kuću, dedinu zemlju ili svoj auto, odnosno ništa svoje, nego samo ono što kupuje, to dajete kao kolateral. U tom smislu, ovo je jako važan socijalni aspekt poljoprivrede“, rekao je ministar Nedimović.

Poštanska štedionica, kaže direktor Izvršnog odbora te banke, ulaže u našu zemlju i pokazuje veliku odgovornost prema klijentima, ali i prema ministarstvu poljoprivrede.

„Zahvaljujući operativnosti ministra Nedimovića i uopšte saradnji sa resornim ministarstvom, vrlo brzo nas očekuje proizvod, gde ćemo omogućiti da se kupuje poljoprivredno zemljište na 20 godina, od 2.000 do 50.000 evra, sa vrlo primamljivim kamatama i tako omogućiti svima koji žele i imaju stredstva da ukrupne svoje posede. Spremamo tzv. poljoprivredne kredite za sva poljoprivredna gazdinstva i za one nepoljovprivredne preduzetnike, koji se bave razvojem etno sela ili bilo kojom delatnosšću u sektoru poljoprivrede“, objasnio je predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice Bojan Kekić.

Ministar uvodi red: Poljoprivrednici će ova sredstva moći da kupuju samo koliko je propisano!

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...