Mira Banjac: Ovo je velika tuga

357

Od glumca Mihaila Miše Janketića koji je preminuo danas u svojoj 80. godini života u Beogradu kolege i prijatelji oprštaju se dirljivim rečima, piše Blic.

Miša Janketić je ostavio neizbrisiv trag na našoj pozorišnoj i filmskoj sceni, a svi su složni u tome da mu nije bilo ravnog.

Odlazak velikog glumca: Preminuo Mihailo Miša Janketić

“Otišao je jedan veliki, značajan glumac i dobar čovek. Poradio je veliki posao, bio je vredan glumac i vredan čovek… Apsolutan glumac, i cela njegova porodica je sjajna umetnička porodica”, rekla je Mira Banjac.

Ona je navela da će Mišu Janketića pamtiti “kao najsjajnijeg mogućeg čoveka”.

“Uvek kada bismo se sreli imali smo o čemu da razgovaramo. Ovo je velika tuga. Upravo šaljem telegram njegovoj porodici”, kazala je za „Blic“ Mira Banjac.

Glumac Petar Božović rekao je da mu je žao kao da je izgubio brata.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kojege je krasila ogromna posvećenost umetnosti.

“Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi ‘Kada su cvetale tikve’, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima”, kazao je Vlajčić.

Ćerka Miše Janketića: Molim vas, razumite me, ne mogu uopšte da govorim

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnjih glumaca koji su obeležili drugu polovinu 20. i početak 21. veka.

“Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Janketić je demonstrirao odanost glumi, bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman”, rekao je Stojanović.

Miša Janketić je preživeo otmicu aviona, a onda dobio „najčudniji aplauz“

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...