Naziv nove ulice u Beogradu izazvao raspravu na društvenim mrežama

105

Informacija da je Tunis dobio svoju ulicu u Beogradu koja se zove Tuniska izazvala je veliku diskusiju na društvenim mrežama, ovaj put o tome da li je naziv po pravopisu, piše Blic.

Prethodna 24 sata glavno pitanje na društvenim mrežama bilo je – da li je ispravno Tuniska ili Tunižanska i da li je moguće da su nadležne službe napravile grubu pravopisnu grešku.

Budući da je ovaj slučaj podigao veliku prašinu, pitali smo lektora ko je u ovoj polemici u pravu.

Sudeći po normi srpskog jezika, po pravopisu Tuniska ulica predstavlja potpuno ispravan naziv.

“Budući da je stanovnik Tunisa Tunišanin, a ne Tunižanin, da je stanovnica Tunišanka, a ne Tunižanka i da je prisvojni pridev od reči Tunis tuniski, ime ulice je potpuno ispravno, objašnjava naš lektor Ljubiša Đuričković.

U Jezičkom priručniku koji potpisuju Pavle Ivić, Ivan Klajn, Mitar Pešikan i Branislav Brbović se nalazi konkretan primer na osnovu koga se može videti da je naziv sporne ulice pravilan, jer „ako se ime završava na s ili z, pridev će imati nastavak -ski (Tunis – tuniski, Kavkaz – kavkaski), ali se dopušta i -ški naročito u zapadnoj varijanti (viški od Vis, pariški od pariski, teksaški pored pravilnijeg teksaski).

Prema Rečniku jezičkih nedoumica Ivana Klajna nastavak „ški“ se javlja umesto nastavka „ski“ ako se osnova reči završava na š, ž, h, g (Prag – praški) ili na k ukoliko mu prethodi jedan sugasnik (Njujork – njujorški).

Za osnove sa završetkom s i z nema određenih pravila, ali je češći nastavak „ski“ u prisvojnom pridevu.

Brojni korisnici društvene mreže Tviter osuli su paljbu ističući kako naziv ulice nije pravopisno potkovan, dok je sa druge strane bilo onih koji su svoje komentare potkrepljivali znanjem iz najnovijeg Pravopisa srpskog jezika, dok su drugi čak i posegli i za fotografisanjem delova Pravopisa i dokazivanjem ispravnosti naziva ulice.

“Konsultujte pravopis pre pisanja”, bio je jedan od komentara u ovoj raspravi na društvenim mrežama.

Podsećamo, Tuniska ulica se nalazi na uglu Žarka Pucara i Petra Martinovića na Banovom brdu, a juče su je svečano otkrili gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i gradonačelnica Tunisa Suad Abderahin.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...