Osuđen bivši paroh SPC, mora da vrati nezakonito stečenu imovinu

86

Peran Bošković, bivši paroh Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, koji je proglašen krivim za proneveru u julu 2017. godine, osuđen je za isto krivično delo u ponovljenom suđenju pred Okružnim sudom u Ljubljani i još jednom mu je izrečena uslovna šestomesečna zatvorska kazna.

Sud je takođe doneo odluku da Bošković mora da vrati nezakonito stečenu imovinu u iznosu od 33.689 evra u roku od jedne godine, prenosi STA.

Prilikom izricanja kazne, sud je uzeo u obzir godine optuženog i druge olakšavajuće okolnosti, uključujući i doprinos bivšeg paroha Srpskoj pravoslavnoj zajednici u Sloveniji.

Odbrana je najavila da će uložiti žalbu na presudu, pošto Bošković tvrdi da nije kriv, dok će tužilaštvo razmotriti dalje opcije jer je tražilo uslovnu kaznu u trajanju od jedne godine.

Na prvom suđenju Bošković je optužen za zloupotrebu položaja i proneveru prilikom izgradnje kulturnog i parohijskog doma Srpske pravoslavne zajednice u Ljubljani, ali ga je prvostepeni sud delimično oslobodio optužbe u julu 2017. godine.

Sud ga je oslobodio za zloupotrebu, da je donacije za parohijski dom koristio za izgradnju vlastite kuće, ali ga je proglasio krivim za proneveru, navodeći da je prikupljeni novac iskoristio za plaćanje zdravstvenih i životnih osiguranja sebi i članovima svoje porodice, za plaćanje premije za motorna vozila i telekomunikacione račune.

Okružni sud je u to vreme utvrdio da su optužbe koje se odnose na račune manje od 500 evra zastarele, ali se viši sud nije složio i odlučio da poništi odluku u ovom delu I prosledi predmet na ponovno suđenje, ali podržavajući deo presude o oslobođanju optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Tokom ponovnog suđenja, Bošković se pozivao i na razdvojenost crkve od države, ali je sudija smatrao da je to irelevantno jer je viši sud već potvrdio nadležnost suda u ovom predmetu, prenosi agencija.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...