Polemika u Skupštini, ministar Đorđević na navode poslanika SRS ovako odgovorio

77

Poslanici Skupštine Srbije, pošto su završili načelnu raspravu o takozvanom “Tijaninom zakonu”, rad su nastavili pretresom o više sporazuma, među kojima je i potvrđivanje ugovora o zajmu za kredit za izgradnju dela autoputa na deonici Preljina-Požega.

Reč je o 445 miliona dolara zajma od kineske Eksport-import banke.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje ugovora o zajmu za kredit za projekat modernizacije i rekonstrukcije mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije za deonicu Novi Sad-Subotica.

Ugovor o modernizaciji železnice podrazumeva kredit u maksimalnom iznosu od gotovo milijardu dolara.

Ugovore je poslanicima detaljno obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević koji je u polemici sa poslanikom SRS Miloradom Mirčićem naveo i da javni dug Srbije na današnji dan iznosi 51 odsto BDP-a.

Mirčić je, naime, ukazao da vrednost ugovora o kojima se danas raspravlja iznosi oko dve milijarde evra, navodeći da je to veliki iznos imajući u vidu da je ukupni dug Srbije 23 milijarde evra.

On je kazao i da radikali žele da skrenu pažnju Vladi Srbije da generalno treba da vodi računa sa kim potpisuje ugovore i pod kakvim uslovima, ali je takođe naveo da su ugovori o modernizaciji pruge i izgradnji deonice auto-puta na Koridoru 11 važni.

„Nama je bitna dinamika radova i da povlačenja sredstava bude usaglašeno i sihnronizovano. Srbija “baca“ ne mala sredstva na ime penala za kredite koji su odobreni a još nisu u upotrebi. To je sada blizu dva miliona evra“, rekao je Mirčić i ukazao da je taj iznos ranije bio čak sedam miliona evra.

Kako je rekao, to se dešavalo, jer nije bilo pripremljenih projekata, ali i zbog toga što nisu bili regulisani imovinsko-pravni odnosi.

Ministar je odgovorio da je bivša vlast „skrivala“ kredite, ocenivši da oni nisu bili „po meri države“.

„Mislim da niste imali prilike da detaljno, kao danas, čujete za šta uzimamo kredite i pod kojim uslovima. Ta loša politika koja je bila pre 2012. dovela je do toga da imamo javni dug koji je preko 70 odsto BDP-a“, rekao je Ðorđević.

On je dodao da javni dug na današnji dan, zahvaljujući domaćinskom upravljanju finansijama, iznosi 51 odsto BDP-a, te objasnio da se Srbija neće odjednom zadužiti dve milijarde evra, već da će se kredit povlačiti po tranšama.

„Verujem da ćemo odgovornom politikom uspeti da vratimo još neke loše kredite i da još smanjimo javni dug”, istakao je Ðorđević.

Ministar je rekao i da aktuelna vlada nije odgovorna za neke prethodne kredite već oni koji, kako kaže, danas nisu u skupštinskoj sali i koji ne žele da preuzmu odgovornost.

„Ne možemo tim kreditima da promenimo namenu, ali možemo da radimo na tome da izradimo projekte“, rekao je ministar i dodao da Srbija ima potencijala za izgradi infrastrukturu i bude lider u regionu.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...