Rambo Amadeus porinuo u more svoj “neverovatni” jedrenjak

121

Prvi solarni jedrenjak na Jadranu, a verovatno i mnogo šire „Boka“, hercegnovskog polivalentnog umetnika i jedriličara Antonija Pušića, alijas Ramba Amadeusa, porinut je u more, piše portal BokaNews.

Iako brod još nije u potpunosti završen, jer se čekaju jedra pa će zvanična promocija biti prvog juna kada se planira svečano uplovljavanje u matičnu luku – mulo na Škveru, odrađena je prva probna plovidba elektromotrom na solarni pogon, pa se može reći da je jedan istorijski poduhvat zaokružen i oficijelno proglasiti „Boka“ prvim “Zero emission” brodom na Jadranu.

„Električni motor radi ko zmaj. Baterije drže, solari pune, brod stoji kao violina. Osećanja su pobrkana, tri godine rada, mnogo uloženih para i truda, s obzirom da još uvek nisu jedra gotova pa nemam kompletan utisak, ali nakon probne vožnje na motor mogu reći da brod ide neverovatno“, kazao je Rambo za Herceg Novi Cool.

On je objasnio da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju, koja je u stvari bila dizajnirana pre pojave parne mašine i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

„Ona ima samo jednu, uslovno rečeno manu – brod je uzak i nema unutra baš nekog komfora, ali to meni kada smo kretali u projekat nije bio prioritet. Najvažnije mi je bilo da brod ima velike maritimne sposobnosti”, navodi popularni Rambo Amadeus.

“Uz to, zahvaljujući kobilici sa dva krila koja nose jedan baštun, a koju je dizajnirao i patentirao i za taj svoj izum dobio i nagradu, projektant brodova Ivan Erdevički, brod je neverovatno okretan, jer iako ima vodene linije 8,5 metara i uzdužnu plitku kobilicu, on se okreće tako reći u mestu“, priča dalje Rambo ističući da je ovu sjajnu misiju krenuo da sprovodi sa idejom kao što i sve poslove u životu radi.

„Meni je to sve bila igra, ja prosto sve poslove koje izaberem u životu doživljavam kao igru, pa sam tako prišao i ovom projektu“, objašnjava dodajući da se prva godina rada na projektu provela praktično cela u pričama i konsultacijama sa ekspertima.

Izvor BokaNews
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...