Svetska premijera danske muzike za obolele od raka u Nišu(VIDEO)

116

Kompozicija Tajni vrt delo je Danca Frederika Meglea, koju izvode niški Simfonijski orkestar i Fakultet umetnosti, a njena posebnost je u tome što je namenjena ljudima bolesnim od raka.

Kako bi im se makar na kratko skrenule misli, ova kompozicija se pušta u sobi posebno namenjenoj za opuštanje pacijenata, koja se nalazi u Danskoj nacionalnoj bolnici u Kopenhagenu.

Uprava KC Niš je spremna da zajedno sa nadležnima na Klinici za onkologiju u budućnosti pokuša da reorganizacijom prostora, naravno, ukoliko je to moguće i ukoliko ni na koji način ne ugrožava lečenje i zbrinjavanje pacijenata, odnosno pružanja zdravstvene zaštite što je i primarna delatnost ustanove, prenameni određeni prostor koji bi imao ovakvu namenu – rekli su u KC Niš.

Iako je stvarana sa idejom da skrene misli pacijentima, kompoziciju naravno mogu slušati svi, a njena zvanična svetska premijera dogodila se prošlog petka u Niškom simfonijskom orkestru.

Tvorac muzike je iz Danske, ali je sve urađeno u Nišu. Sem što je izvode muzičari Simfonijskog orkestra i Fakulteta umetnosti, ona je ovde i snimana, a i video su radile Nišlije, otac i sin Bane i Luka Radulović. Iako to isprva nije bio plan, i video će se puštati u danskoj bolnici, kaže Megle, pošto će biti postavljen ekran.

 

Izvor Južne vesti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...