Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama – samo maturanti mogu u inostranstvo

110

Novi pravilnik o ekskurzijama predviđa da će samo maturanti moći da idu u inostranstvo, a da će ih na putovanjima obavezno pratiti direktor škole, piše Blic.

Osnovnoškolci će obilaziti znamenitosti i prirodne lepote Srbije.

Srbija će, što se tiče plana ekskurzija od 2020. godine, biti podeljena na osam regija koje će osnovci proputovati za osam godina. Oni neće morati da obilaze regiju u kojoj žive, već ostale.

Šta će sve obilaziti osnovci:

  1. Vojvodina: Palić, Obedska bara, Zasavica, Dvorac Dunđerski, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Rezervat Gornje podunavlje, fruškogorski manastiri.
  2. Zapadna Srbija: Nacionalni park Tara, selo i jezero Zaovine, Tršić, Cer, Drina, Perućac.
  3. Jugozapadna Srbija: Zlatibor, Sirogojno, Zlatar, Uvac, Mokra gora, Kremna, Šarganska osmica, Drvengrad, Ledena pećina.
  4. Centralna Srbija (Šumadija i Pomoravlje): Orašac, Oplenac, pećina Risovača, moravski manastiri, Kruševac.
  5. Južna Srbija: Arheološki park Medijana, Ćele-kula, Suva planina, Cerjanska pećina, Sićevačka klisura, Markovo Kale, Vražji kamen, Đavolja varoš.
  6. Istočna Srbija: Srebrno jezero, Đerdapska klisura, Golubačka tvrđava, Trajanova tabla, Rajkova pećina, Resavska pećina, Lepenski vir, Rosomočki lonci, Rajačke pimnice, Kanjon Temštice, Romulijana, Viminacijum.
  7. Beograd s okolinom: Avala – Avalski toranj, Kalemegdan, beogradski muzeji, Hram Svetog Save, Skadarlija, Zoološki vrt, Nautičko selo, Lisine, Smederevska tvrđava, Deliblatska peščara.
  8. Ibarsko-kopaonički kraj: Kanjon reke Ibar, Maglič grad, jezero Gazivode i najveća olovna brana u Evropi, Kopaonik – Pančićev vrh – Semeteško jezero, Jošanička Banja.

Od pre nekoliko godina đačke ekskurzije postale su važna stavka u planovima i programima svih škola koje imaju nameru da ih organizuju i od tada se radi posvećeno kako bi Pravilnik o ekskurzijama bio što bolji. Predloga je bilo puno, a samo je nekolicina usvojena.

“Najviše smo se zalagali za to da od sada na sve maturske ekskurzije ide direktor kao stručni vođa puta. Situacija je daleko bolja da se rešava problem na ekskurziji ako je direktor prisutan. Šta on može da uradi ako je udaljen 2.000 km i na primer nastavnici ga zovu u toku noći zbog problema?”, navodi Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole iz Beograda i predsednik Društva direktora škola Srbije.

Tako će i bezbednost učenika biti podignuta na viši nivo, ali sem prosvetnog kadra, važnu ulogu kada su ekskurzije u pitanju imaju i roditelji dece.

Takođe od sledeće godine samo će srednjoškolci u trećoj godini ako je završna, odnosno u četvrtoj moći da idu na matursku ekskurziju u inostranstvo.

“Maturanti će jedino imati priliku za upoznavanje Evrope kroz ekskurzijska putovanja, ali drugi će to moći kroz projekat ‘Erazmus plus’. Do sada su tu privilegiju imali samo studenti i univerzitetski profesori, a od januara je to omogućeno i osnovcima i srednjoškolcima”, objašnjava Nedić.

Izbor turističke agencije preko koje će škole izvoditi ekskurziju i nastavu u prirodi ubuduće će morati da se organizuje preko javne nabavke, predviđeno je novim pravilnicima o đačkim putovanjima koji su upravo stupili na snagu, a primenjivaće se od naredne školske godine.

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...