Narodna stranka pokreće peticiju za ukidanje javnih izvršitelja

81

Narodna stranka saopštila je da pokreće potpisivanje peticije za ukidanje javnih izvršitelja.

„Narodna stranka, zajedno sa građanima, boriće se za ukidanje privatnih izvršitelja, jer je Zakonom o izvršenju i obezbeđenju legalizovana samovolja povlašćenih pojedinaca, koji su stavljeni iznad zakona i Ustava Srbije. Zakona kojim je Srbija postala država neograničenih mogućnosti, ali za odabrane uterivače dugova! Narodna stranka u subotu 18. maja počinje akciju prikupljanja potpisa za ukidanje javnih izvršitelja. Štandovi će biti postavljeni na uglu Zmaj Jovine ulice i Ulice Modene od 16-18časova“, naveo je u saopštenju Gradski odbor Narodne stranke za Novi Sad.

Stranka ocenjuje da se stavljaju lični interesi bogatih iznad javnih interesa.

„Država ovim zakonom direktno radi protiv svojih građana i uvećava broj beskućnika i socijalnih slučajeva jer omogućava povlašćenima licima da kupuju obezvređene nekretnine ljudi koje izbacuje na ulicu. Štiti jake i moćne, a obespravljuje obične građane. Omogućuje da se i najmanja dugovanja naplaćuju zaplenom i prodajom nekretnina“, podseća stranka u saopštenju.

Šešelj traži ukidanje javnih izvršitelja u celoj Srbiji

Naglašavaju da Srbija nema zakonske odredbe o imovinskom cenzusu koji bi zaštitio najugroženije građane da ih izvršitelji dovedu u stanje da ostanu bez krova nad glavom.

„Izvršitelji ovim zakonom imaju ovlašćenja da vrše pretraživanje odeće izvršnog dužnika koju on nosi – pretres. Jednom kada se omogući privatnim licima da imaju pravo na pretres, samo je pitanje kome će sve država dati pravo da pretresa građane“, upozorava se u saopštenju NS.

Na dokumentima koje izdaju javni izvršitelji stoji grb države Srbije. Na taj način se građani dovode u zabludu da ga tereti državni organ zbog dugovanja. Zapravo ga gone privatnici za račun trećih lica.

Takođe, dozvoljava se izvršenje bez pravosnažnosti, čime se, u potpunosti, urušava pravni sistem države Srbije.

Preveliki su troškovi izvršenja, često veći i od samog duga.

Policija može krivično da odgovara ako ne pomogne izvršiteljima da izbace građane iz stanova.

Građani često nemaju pravo žalbe na izvršenje, a i kad imaju, žalba ne odlaže izvršenje.

Sva brutalnost ovog zakona odnosi se samo na građane Srbije – Ovaj zakon zabranjuje izvršenje na imovini strane firme, pa čak i nad ofšor kompanijama domaćih bogataša.

„Zato Narodna stranka poziva građane da svojim potpisom stanu na put izvršiteljskoj mafiji i ovoj nakaradnoj vlasti koja je pokazala da je samo marioneta krupnog kapitala“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor Infobrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...