Pokrenuta istraga o slučaju navodnog silovanja na Kosovu, fotografija u tužilaštvu

59

PRIŠTINA – Kosovsko Specijalno tužilaštvo saopštilo je da će ispitati tvrdnje poslanice Fljore Brovine, iz vladajuće DPK Kadrija Veseljija, da je fotografija koju je pokazala u parlamentu i medijima, navodni dokaz da su pripadnici srpskih snaga silovali jednu Albanku tokom poslednjih sukoba na KiM.

Deo prištinskih medija je navodni dokaz Brovine doveo u pitanje, ali je ona ostala pri svojoj tvrdnji, dodajući da čak zna i identitet silovane žene.

Poslanica u kosovskom parlamentu pokazala fotografiju kao „dokaz silovanja“ (FOTO)

 

Veselji, prenose prištinski mediji, tvrdi da nema nikakvih saznanja o pomenutoj fotografiji i da zato ne može da komentariše i procenjuje njenu autentičnost.

On je pozvao poslanike da se fokusiraju na formiranje tribunala za suđenje Srbima zbog navodnih zločina na KiM.

Prištinski gradonačelnik i lider tamošnje Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti smatra da čin Brovine šteti svim kosovskim žrtvama.

„Ko stoji iza ovog sramnog čina? Ko će žrtvama i porodicama žrtava reći da su pokazali lažnu fotografiju, kada postoji pregšt dokaza. Ovo je neoprostivo“, poručio je Ahmeti na svom zvaničnom fejsbuk nalogu.

Bivši predsednica Kosova i aktivistkinja za ženska prava Atifete Jahjaga izjavila je da je Brovina pokazivanjem lažne fotografije nanela ozbiljan udarac hiljadama žena koje su preživele seksualno nasilje.

Telegrafi: Fotografija koju je poslanica pokazala uopšte nije sa Kosova

„Odvratno je, strašno i sramno da poslanica koristi zgradu Skupštine da predstavi medijima sliku za koja tvrdi da dokazuje čin silovanja jedne Albanke od strane tri srpska vojnika“, napisala je Jahjaga na Fejsbuku.

Ona je dodala da je Brovina delovanje „nehumano, neetično i nezakonito“.

Kosovski rehabilitacioni centar za žrtve torture (KRCT) pozvao je medije da uklone sliku, prenose prištinski mediji.

KRCT je naveo da su preživeli seksualnog nasilja tokom sukoba na Kosovu ogorčeni zbog objavljivanja takvih fotografija i da Brovinin čin ne pomaže žrtvama.

 

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...